Omdat één op vijf Limburgse ondernemers liquiditeitsproblemen ervaart door vertraagde betalingen van facturen, roepen Voka Limburg en Confederatie Bouw Limburg alle bedrijven op om ‘fair’ zaken te doen en op tijd alle rekeningen te betalen.
We moeten u niet vertellen dat de coronacrisis voor heel wat spanningen zorgt, ook tussen bedrijven onderling. Leveranciers slagen er niet altijd in om tijdig en correct te leveren. Klanten moeten vaak langer wachten op goederen en diensten, en de contractvoorwaarden kunnen spijtig genoeg niet altijd nageleefd worden. Dit leidt niet zelden tot juridische geschillen en liquiditeitsproblemen, wat de problemen nog langer doet aanslepen.
De werkgeversorganisaties doen een oproep om vier ‘gulden regels’ te volgen:
1. Blijf presteren en opleveren aan elkaar, zelfs als het nu moeilijker is om termijnen en voorwaarden te respecteren.
2. Heb begrip voor elkaar. Kan je een prestatie of product pas later of niet opleveren, vraag dan begrip bij klanten en roep niet direct overmacht in. Breng zelf ook het nodige begrip op voor je leveranciers en beschouw een vertraging of kwaliteitsprobleem niet direct als een zware inbreuk op de contractuele voorwaarden.
3. Overleg met elkaar en zoek naar oplossingen. Kies niet onmiddellijk voor ingebrekestellingen of juridische procedures. Deze crisis heeft voor elke sector en ieder bedrijf situaties van overmacht gecreëerd en dat moeten we soms aanvaarden.
4. Blijf tijdig betalen aan elkaar. Ondernemingen zijn immers allemaal klant én leverancier van elkaar. Als iedereen zomaar zijn betalingen tijdelijk inhoudt, dan valt de economische en financiële ketting stil en dat is nefast voor iedereen.
“Deze crisis treft iedereen en het zal alleen met een gezamenlijke inspanning zijn dat we hieruit geraken”, zeggen voorzitters Michel Vanderstraeten (Confederatie Bouw Limburg) en Karin Van De Velde (Voka Limburg). “Daarom spreken we de Limburgse ondernemer, die wij kennen als fair, realistisch en geëngageerd, aan om samen een Limburgs front te vormen tegen de economische gevolgen van deze crisis. Iedereen kan met de vuist op tafel slaan en leveranciers, onderaannemers en andere partners op de knieën dwingen met de contractvoorwaarden of juridische stappen. Of men kan de paraplu opentrekken en overmacht claimen als reden waarom bepaalde afspraken niet kunnen nagekomen worden. Het is maar zeer de vraag of we daarmee onze economie snel terug op de rails gaan krijgen. Het is veel constructiever om de dialoog aan te gaan en met een beetje onderling begrip naar constructieve oplossingen te zoeken. We zijn ervan overtuigd dat de Limburgse ondernemer oor heeft naar deze oproep. Wij willen alvast het goede voorbeeld geven”, besluiten de voorzitters.