De Vlaamse industrieel Luc Tack wil een meerderheid verwerven in de Tessenderlo Group. Om zijn belang van 30 procent op te trekken tot meer dan de helft, wil hij de activiteiten inbrengen van Picanol. Tessenderlo betaalt Tack hiervoor met de uitgifte van nieuwe aandelen, waardoor hij op een slimme manier de meerderheid over het beursgenoteerde bedrijf zal binnenhalen. Volgens analisten heeft Tack de waarde van zijn inbreng (de industriële tak van Picanol) erg hoog laten inschatten, waardoor er voldoende aandelen van Tessenderlo in zijn handen vallen om de volledige controle te bemachtigen.
Het gevolg is een nieuwe industriële groep, genaamd Picanol Tessenderlo Group, die verspreid over 200 landen een omzet zal genereren van meer dan 2 miljard euro. Er zullen zo’n 7.000 mensen voor het gefusioneerde bedrijf werken. De activiteiten worden opgesplitst in 4 divisies: meststoffen en andere landbouwproducten, voedingsmiddelen voor mens en dier, bouwmaterialen en andere industriële toepassingen, en tot slot de machine-onderdelen en technologische componenten. Dit heeft ook tot gevolg dat de Limburgse bedrijven Dyka Plastics (Overpelt), Tessenderlo Chemie (Ham) en Melotte (Zonhoven) onder dezelfde koepel zullen vallen.
Op een buitengewone algemene vergadering (op 29 januari) zullen de aandeelhouders van Tessenderlo Chemie (zoals de nv van de Tessenderlo Group nog steeds heet) zich over het voornemen van Tack moeten uitspreken.