opleiding (Foto: www.pexels.com)

“Medewerkers zelf niet happig op bijscholing”

Limburgse ondernemers vinden opleidingen cruciaal om hun strategische doelstellingen waar te maken. Iedere medewerker zou levenslang moeten leren. Maar 80% van de bedrijfsleiders ervaart dat de medewerkers zelf weinig enthousiast zijn om zich bij te scholen, zo blijkt uit een enquĂȘte van VKW Limburg, Provincie Limburg en POM Limburg.

Dat de ontwikkeling van talent nodig is om in economisch uitdagende tijden concurrentieel te blijven, staat buiten kijf. Heel wat bedrijven zetten opleiding dan ook hoog op de agenda. In een gezamenlijk onderzoek wilden VKW Limburg, Provincie Limburg en POM Limburg nagaan in welke mate de Limburgse bedrijven vandaag al op deze visie inspelen en waar potentieel tot verbetering zit. De conclusies?

– 9 op 10 noemt een sterk opleidingsbeleid cruciaal in de bedrijfsstrategie
– 3 op 4 stimuleert levenslang leren actief in het bedrijf
– 9 op 10 ziet belangrijke rol bij de overheid om levenslang leren te promoten
– 8 op 10 vindt medewerkers zelf te weinig opleidings-bereid
– Bedrijven maken geen onderscheid qua bijscholing tussen jong/oud en pas/lang in dienst
– Kleine bedrijven lopen mee voorop in opleidingsinspanningen
– 40% van de werknemers volgt jaarlijks een externe opleiding
– Arbeiders volgen gemiddeld 3,8 dagen/jaar opleiding, bij bedienden is dat 4,4 dagen
– 2 op 3 bedrijven evalueert de opleidingen na afloop
– 3 op 4 Limburgse bedrijven denkt dat online opleidingen een blijver zijn.

Gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput ziet in de cijfers een bevestiging van de nood aan financiële ondersteuning voor het opzetten van strategische opleidingsprogramma’s in Limburgse bedrijven. “Economische groei vereist niet alleen sterk ondernemerschap, maar ook competente medewerkers die zorgen voor productiviteit en goed opgeleide jongeren die snel inzetbaar zijn”, vindt Vandeput. “Vandaar dat wij met middelen, zoals het Salk Turbo-plan, ervoor zorgen dat onze economie doordrongen wordt van een Limburgse leercultuur van scholing, omscholing en bijscholing. Het zorgt voor een grotere werkzekerheid en in geval van eventueel jobverlies, voor het snel vinden van een nieuwe baan.”

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg: “De bevraging maakt duidelijk dat het voor bedrijven niet altijd evident is om opleidingen te financieren. Hier hangt voor hen een driedubbele kost aan vast: de prijs van de cursus, het doorbetalen van loon en het verlies van omzet. De splinternieuwe fiscale vrijstelling voor opleidingen is in die zin alvast een welgekomen stap. Vanuit overheidswege mogen er nog zo’n initiatieven komen om extra bijscholing aantrekkelijk te maken.”