Philip Daenen en Marc Veldeman

Matrassen- en beddenfabrikant Veldeman vraagt faillissement aan

Veldeman Group, het familiebedrijf uit Oudsbergen dat tot de Europese top behoort in de productie van matrassen, boxsprings, lattenbodems, bedbanken en zitmeubilair, gaat het faillissement aanvragen. Dat is het gevolg van de opheffing van de bescherming tegen schuldeisers. "Onze partner in Frankrijk heeft onze belangen ginds niet als een goede huisvader beheerd, waardoor onze historische schulden verder zijn opgelopen. Ondanks onze betrachting om met externe investeerders de zaken recht te trekken, geeft de rechtbank ons daar niet de kans toe", zegt algemeen directeur Philip Daenen.

De miserie voor Veldeman Group begon in 2022 toen het de tweede helft overnam van Maison de la Literie, een netwerk van ongeveer 300 beddenspeciaalzaken in Frankrijk. Tien jaar eerder was er al een belang van 50% in de Franse keten gekocht. Bedoeling was om zo een geïntegreerde ketting te maken, van producent tot eindklant. Maar omdat er nog wat lijken uit de kast vielen bij die tweede overname, liep de historische schuld van 25 miljoen euro verder op. Via diverse gerechtelijke procedures van bescherming tegen schuldeisers kon er worden gewerkt aan een herstelplan. Dat leek de goede kant uit te gaan en een akkoord met externe investeerders was in de maak. Tot één van de partijen in extremis de stekker uit de onderhandelingen trok, en Veldeman op zoek moest naar een andere kandidaat.

De rechtbank heeft -tot grote verwondering van het bedrijf zelf- nu beslist om de volledige periode van reorganisatie niet af te wachten en de bescherming tegen schuldeisers op te heffen. Het laat Veldeman geen andere keuze dan de boeken neer te leggen en het faillissement aan te vragen. “We hebben heel hard, met man en macht, geprobeerd om de situatie recht te trekken,” zegt Philip Daenen, algemeen directeur, bestuurder en schoonzoon van CEO Marc Veldeman. “We hebben altijd heel open gecommuniceerd met onze klanten, leveranciers en medewerkers over de vorderingen. We waren op de goede weg en hadden er alle vertrouwen in dat we de situatie konden rechttrekken. De rechtbank heeft er nu eenzijdig anders over beslist, en dat is doodjammer.”

Volgens Veldeman moet de voornaamste oorzaak worden gezocht in het slechte beheer van de buitenlandse partner, die tot 2022 de helft van de aandelen in Maison de la Literie aanhield. “We hadden daar een historische schuld van 25 miljoen euro, die na de volledige overname in 2022 alleen maar is opgelopen. Het Franse bedrijf werd niet als een goede huisvader beheerd, en daar zijn we nu de dupe van.”

De familie geeft echter de hoop nog niet op. “We geloven nog steeds in een doorstart, en zullen na het faillissement al het mogelijke doen om de touwtjes terug in handen te nemen en zoveel mogelijk jobs te vrijwaren”, aldus Daenen.

Veldeman Group bestaat vandaag uit zo’n 450 werknemers, waarvan zowat de helft in Oudsbergen actief is. De omzet bedraagt meer dan 80 miljoen euro.

De reportage van TV Limburg is hier te volgen: