Met Marion Van Zon staat de derde generatie aan het roer van horecagroothandel Van Zon. En met haar zoon Nand staat de vierde generatie ook al te popelen. Marion Van Zon nam in 2010 officieel het bedrijf over van haar ouders. Horeca Van Zon telt nu vier cash-and-carry’s in Vlaanderen, waar in totaal 300 mensen werken. Klantenservice is het belangrijkste ordewoord. Het jaar 2023 werd afgesloten met 125 miljoen euro omzet. De ambitie is om 2030 af te sluiten met een omzet van 250 miljoen euro en acht vestigingen. Een verdubbeling in goed vijf jaar tijd dus. Dat groeipad ging ook niet onopgemerkt voorbij: Marion Van Zon verzamelde met haar medewerkers al heel wat titels en onderscheidingen.
Doet je dat nog iets, een nominatie voor ‘De Strafste Onderneemster van Limburg’?
Marion Van Zon: “Ik vind het toch leuk, ja. Vooral omdat je voor deze award moet aangewezen worden door andere ondernemers van bedrijfsleiders. Maar de concurrentie is niet van de poes. (lacht)”
Jouw zoon Nand wordt ondertussen intens voorbereid om als vierde generatie de fakkel over te nemen. Was dat voor jezelf anders?
“Oh neen. Er was zelfs geen plan in mijn tijd, geen traject, niks. Dat was toen allemaal niet aan de orde. Het is ook geen gemakkelijk pad geweest. En dat heeft mij doen inzien dat de overgang naar de vierde generatie anders moet aangepakt worden. Nand, 25 intussen, staat sinds twee jaar aan het hoofd van de spin-off SnackDeals. Via dat platform kunnen frituristen online aan scherpe prijzen hun frituursnacks uit de voorraad van Horeca Van Zon bestellen en meteen betalen. Zo leert hij geleidelijk aan van het ondernemen proeven. We spreken veel met elkaar over de toekomst. Tegen 2030 moet hij zo stillekes kunnen beslissen of hij de fakkel definitief wil en kan overnemen.”
Als horecagroothandel heb je een goed zicht op de veranderende eetgewoonten. Wat zijn volgens jou de grote veranderingen?
“We zijn inderdaad constant met die trends bezig. We schakelen zelfs trendwatchers in die voor ons de vinger aan de pols houden. We moeten immers voortdurend kunnen meegaan met die evoluties en snel kunnen schakelen. De belangrijkste trend is de verschuiving richting halal, veggie en vegan. Dat maakt nog geen groot deel uit van ons gamma, maar we zien vegan en veggie wel groeien. Iets gematigder dan voorheen, dat wel. Mensen zijn eerder geneigd om zich als flexitariërs op te stellen. Een andere belangrijke trend is de groeiende focus op kwaliteit. Mensen willen ook meer dan vroeger weten waar de voedingsproducten vandaan komen. Niet dat ze hun voedsel tot aan de bron willen traceren, maar toch vanwaar het komt.”
Corona was een erg zware periode voor de horeca. Er is danig aan de boom geschud?
“Daar zeg je zo wat! Corona heeft de sector een totaal ander gezicht gegeven. Ons nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum in Lommel zijn we beginnen te bouwen in maart 2020. En op vrijdag 13 maart begon de lockdown. En ik ben al erg bijgelovig: ik zal nooit onder een ladder doorlopen en mijd zwarte katten. Héél hectische periode. Het heeft een schokgolf door de horeca gejaagd. Maar het heeft achteraf bekeken de sector ook geprofessionaliseerd en gedigitaliseerd. De Nederlandse horeca stond toen een stuk verder op dat vlak. Die achterstand hebben we nu ingehaald. En na de coronacrisis moest de inflatie- en energiecrisis nog komen. Neen, het is niet makkelijk geweest.”
Heeft Marion Van Zon nog vrije tijd? En zo ja, wat doet Marion Van Zon dan?
“Toch wel hoor. Ik kan genieten van het wandelen met Rens, onze verwende Duitse scheper. Ik ga ook in Sint-Huibrechts-Lille, waar we wonen, regelmatig op café een pintje drinken met de vrienden en vriendinnen. In de zomer gaan mijn echtgenoot en ik graag met ons motorbootje een toertje maken op de Nederlandse wateren, samen met Rens. Daar koppelen we uiteraard een restaurantbezoekje aan. Natuurlijk, we moeten de horeca toch steunen? (lacht)”
Je man Koen Beckers is ook aan de slag bij Horeca Van Zon, als technisch directeur. Wordt er tijdens die boottochtjes over iets anders dan het werk gesproken?
“Ja toch wel hoor! (lacht)”
Wat zijn jouw ervaringen met vrouwelijk ondernemerschap? Waar word je als vrouw specifiek mee geconfronteerd?
“Bwah, ik kan niet vergelijken, hè. Ik ben geen man. Ik heb ook niet meteen iets meegemaakt dat ik aan het ‘vrouw-zijn’ kan toewijzen. Ik denk dat we het ons als vrouw misschien te moeilijk willen maken en vaak de combinatie willen zijn van de perfecte bedrijfsleider, de perfecte mama en de perfecte huisvrouw. Onmogelijk lijkt me. Begin maar met één ding goed te doen, dat is al voldoende. Niet alles moet perfect zijn.”
Waarom moet jij deze award winnen?
“Ik hoop een inspiratie te kunnen zijn voor heel wat jonge dames, én heren.”
HBVL en Made in Limburg maken op Internationale Vrouwendag ‘De Strafste Onderneemster van Limburg’ bekend. Wie dat wordt, dat beslis jij hier.