Het nieuwe kantoorgebouw aan de Lichtenberglaan in Sint-Truiden springt meteen in het oog. Het gebouw straalt ambitie uit. Veel aandacht werd besteed aan klimaatimpact en comfort voor het personeel. Met de bouw die ruim twee jaar in beslag nam, is een investering gemoeid van enkele miljoenen euro’s. De bedrijfsleiders Els Paesmans en Koen Quaghebeur noemen liever geen concreet bedrag.
De eerste plannen voor de bouw van het nieuwe hoofdkwartier dateren van voor de coronacrisis. “Aanvankelijk werd gedacht aan een nieuw gebouw op een perceel naast het oorspronkelijke kantoor”, zegt Koen Quaghebeur. “Maar uiteindelijk werd gekozen voor de integratie van het bestaande kantoor in het nieuwe gebouw.”
Volgens Els Paesmans paste dat bovendien in de filosofie van het bedrijf: meer doen op dezelfde oppervlakte. “Wij ontwikkelen gewasbeschermingsmiddelen die het mogelijk maken om de opbrengst per hectare te vergroten. Welnu, door het bestaande en het nieuwe gebouw te integreren doen we met ons hoofdkantoor hetzelfde.”
Moeilijk gebouw
Voor de architecten van het Hasseltse bureau a2o en de Truiense aannemer MTS was het hoofdkantoor van Globachem geen gemakkelijke opdracht. “Vooral de overkapping was een bouwkundige uitdaging”, aldus Els Paesmans. “Om er zeker van te zijn dat de stalen constructie niet zou gaan doorbuigen onder het gewicht van de glazen gevels, werd het gewicht van het glas gesimuleerd met grote zakken zand aan een touw. Telkens als er een glaspaneel werd ingebouwd, werd een zak weggenomen.”
Het nieuwe gebouw, dat vrijdag in aanwezigheid van ruim 230 genodigden officieel wordt ingehuldigd, is ook nagenoeg volledig klimaatneutraal dankzij een combinatie van zonnepanelen en een geothermische warmtepomp. Fossiele brandstoffen zijn niet langer nodig. De temperatuur in het gebouw wordt geregeld via klimaatplafonds die koelen en verwarmen. “Klimaatplafonds zijn flexibeler dan vloerverwarming”, leggen Koen Quaghebeur en Els Paesmans uit. “Sommige werknemers hebben het graag wat warmer, andere hebben het liever wat frisser. Dankzij de klimaatplafonds kunnen we de temperatuur per eiland individueel regelen.”
Wereldwijd
Als je vandaag door de gebouwen van Globachem wandelt, zou je niet denken dat het jaren geleden allemaal begon in de woonkamer van Koen Quaghebeur en Els Paesmans, die elkaar hadden leren kennen tijdens hun studies aan de KU Leuven. In 2012 namen ze hun intrek in een nieuw bedrijfsgebouw op het industrieterrein in Brustem.
Sindsdien is het hard gegaan. Vandaag telt het bedrijf een kleine 140 werknemers, waarvan een negentigtal in Sint-Truiden. In 2022 boekte het bedrijf een omzet van 288 miljoen euro. In 2018 werd een eigen onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in gebruik genomen. De producten van Globachem worden uitgevoerd naar 50 landen over de hele wereld.
Globachem won de voorbije jaren ook verschillende prijzen, waaronder vorig jaar de award van ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’ van Het Belang van Limburg en Made in Limburg. In het kader van die award kreeg Globachem toen een cheque ter waarde van 10.000 euro waarmee via de kunststichting Pasfoundation (Private Art Support Foundation) kunst in huis kan gehaald worden. De prijs kwam van pas. Negen kunstwerken kregen in het nieuwe gebouw een prominente plek.