Corona heeft bedrijven anders doen kijken naar hun business. Volgens Johan Bongaerts en Tom Ketels van Bewel zijn er steeds meer ondernemingen die activiteiten deels of helemaal terug naar onze regio halen. Re-shore in plaats van off-shore. Bewel staat alvast klaar om (delen van) deze maakindustrie kostenefficiënt in Limburg uit te voeren.
“Er waren en zijn verschillende redenen om als Belgisch bedrijf de activiteiten te ‘offshoren’ naar het buitenland”, weet Tom Ketels. “Om dichter bij je grondstoffen te kunnen produceren, bijvoorbeeld. Of omdat je afzetmarkt zich in die regio bevindt. Daar is reshoring niet aan de orde. Maar voor bedrijven die omwille van de lagere loonkost in het buitenland zijn gaan produceren, liggen de kaarten anders. Die factor heeft aan kracht verloren de afgelopen jaren, onder meer omdat de besparing niet meer opweegt tegen de complexere logistiek.”
Johan Bongaerts vult aan: “Wat we vooral merken is dat aan de klantenzijde de vraag verandert. Ze vragen meer flexibiliteit, stellen hogere eisen aan levering, betrouwbaarheid en kwaliteit. Dat vertaalt zich in kleinere series en innovatievere en complexere producten, wat vaak het tegenovergestelde is van de serieproductie in grote volumes die we in lagelonenlanden kennen. Vandaar de verschuiving van de vraag naar producten Made in Europe, ja zelfs Made in Limburg.”
De corona-katalysator
Tom Ketels: “Corona voegt nog enkele argumenten toe aan het lijstje pro reshoring. In tijden van crisis moet je als bedrijf namelijk korter op de bal kunnen spelen. Dat is sowieso moeilijker als die afstand er is. Komen daar ook nog eens bij: het verschil in taal en werkcultuur. Op het moment dat de grenzen sloten, waren die buitenlandse plants echt helemaal afgesneden. De toelevering viel stil. Het werd onmogelijk om ter plaatse te gaan om bij te sturen.”
Johan Bongaerts: “Daarnaast denk ik dat er nog een andere factor zwaarder gaat doorwegen post-corona, zeker bij de grote bedrijven. En dat is lokale werkgelegenheid. De jobs hier in België die nodig gaan zijn om onze koopkracht en economie weer aan te zwengelen. Veel bedrijven voelen het als hun plicht om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Dat alles bij elkaar maakt dat voor bedrijven die al met het idee speelden om te reshoren, de corona-crisis een katalysator gaat zijn. Het gaat de twijfelaars volgens mij over de streep trekken en het onderwerp op tafel brengen bij bedrijven die er pre-corona niet mee bezig waren.”
Herdenken
Bewel ziet zichzelf een rol van betekenis spelen als reshoring wordt overwogen. Tom Ketels: “Om de productie efficiënter aan te pakken, en automatisatie geen oplossing blijkt, kunnen maatwerkbedrijven als Bewel een meerwaarde betekenen. Zo nemen wij bijvoorbeeld een sub-assembly over richten een enclave op in de productie-unit van onze klant. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Om een totaalbeeld te krijgen, is het daarom nuttig om een maatwerkbedrijf te betrekken in de reshoring-oefening.”