Anne Froidmont_LD_13179 kopie (Foto: Luc Daelemans)

Lummense zegt job vaarwel om ondernemer te worden

De Lummense Anne Froidmont heeft haar loopbaan in de bouw vaarwel gezegd. Ze gooit 28 jaar managementervaring in de strijd om voortaan als ondernemer door het leven te gaan. Met haar start-up Werecircle helpt ze bedrijven op weg in hun transitie naar een circulaire economie.

“Zo’n negen jaar geleden, toen ik nog in de sector van prefabbeton werkte, maakten we een eerste duurzaamheidsverslag”, zo doet Anne Froidmont haar verhaal in ZO Magazine van Unizo. “We zetten de eerste stappen naar hernieuwbare energie, hergebruik van gebroken beton, waterrecuperatie en efficiënt transport. De interesse voor duurzaam ondernemen was gewekt. Het landhuis dat mijn man en ik in 2016 kochten in een Luiks dorpje, deed de rest. Ik werkte ondertussen bij een groot Limburgs aannemersbedrijf, en we besloten het huis energie-efficiënt en met zoveel mogelijk recuperatiematerialen te verbouwen.”

“Na mijn postgraduaat Biogebaseerde en Circulaire Economie aan de UHasselt besefte ik dat ik nog meer impact kon hebben bij bouwbedrijven – en andere bedrijven – als ik dat vanuit een ander perspectief zou doen. De bouwsector is namelijk een materiaal- en energie-intensieve sector en genereert heel wat afval. Met enkele gelijkgestemden richtten we Werecircle op in het najaar van 2020. Vandaag zijn we met z’n vijven: veranderaars die ondernemers en bedrijven in verschillende sectoren ondersteunen in hun overgang naar een circulaire economie. We beginnen met een circulariteitsmeting van de organisatie en leggen zo kansen bloot. Dan start een proces waarbij we je begeleiden naar een prototype van een product of een dienst en het juiste businessmodel. We verzorgen ook inspiratiesessies, workshops en ondersteunen op het vlak van subsidies.”

Anne Froidmont beseft dat er nog een hele weg is af te leggen. “Dat grondstoffen eindig zijn, daar zijn bedrijven zich ondertussen van bewust. De voorbije periode werden we meer dan ooit met de neus op de feiten gedrukt, denk maar aan de enorme prijsschommelingen en de grondstoffenschaarste. Maar hoe ga je daar als organisatie mee om? Voor heel wat bedrijven is dat nog een ver-van-hun-bedshow. Begrijpelijk ook, er komt zoveel kijken bij het runnen van een bedrijf, dat de tijd om zich strategisch te verdiepen in de circulariteit soms ontbreekt. Het vergt ook echt een gedrags- en systeemverandering, als ondernemer is het geen sinecure om die reis alleen aan te vatten.”

“Toch zijn we ervan overtuigd dat er een weg is voor iedere onderneming, in welke fase dan ook. Circulariteit is een instrument voor bedrijven om meer omzet, klanten en werkgelegenheid te genereren en impact te hebben. Een circulaire economie maakt van economische uitdagingen opportuniteiten. Neem dus geen afwachtende houding aan, maar zet vandaag al stappen”, luidt het advies.