Na drie uitdagende jaren voor de LRM-groep, met licht positieve cijfers in 2018 en 2020 en verlies in 2019 omwille van historische afschrijvingen, is 2021 voor LRM opnieuw een winstgevend jaar. LRM kan een geconsolideerd resultaat voorleggen van 12,3 miljoen euro, onder meer te danken aan succesvolle exits, zoals de gedeeltelijke uitstap uit ICT-icoon Cegeka, de verkoop van de energie-scale-up Enervalis, van lasercladdingbedrijf LCV en van de ontwikkelaar van TV-software Zappware. LRM verkocht ook 21 hectare aan bedrijventerreinen, voornamelijk op Kristalpark III in Lommel. Ook de twee strategische dochters, Corda Campus en Terhills, kunnen mooie resultaten voorleggen.
Daarmee is het geconsolideerd eigen vermogen van LRM op vandaag aangegroeid tot bijna een half miljard euro, 493 miljoen om precies te zijn. Mark Maesen, voorzitter van LRM, licht toe: “Ook dit jaar beslisten we om een dividend van 10 miljoen euro uit te keren aan de stichting LSM, wat de teller voor deze maatschappelijke impulsen in Limburg sinds 1994 op 387 miljoen euro brengt. Een stevige maatschappelijke voetafdruk.”
LRM heeft niet alleen geoogst, maar vooral ook veel gezaaid het afgelopen jaar, wat belangrijk is om toekomstige winsten te kunnen vrijwaren. In 2021 werd 74 miljoen euro geïnvesteerd in Limburgse bedrijven en projecten, 35 procent meer dan in 2020. Het aandeel bedrijfsfinanciering in die totaalsom bedraagt 52 miljoen euro. In het kader van de KlimOp-lening werd een totaalbedrag van 2,9 miljoen euro uitgekeerd, verspreid over 20 dossiers.
De LRM-portefeuille bestaat uit 266 bedrijven, die samen goed zijn voor 12.425 jobs. Tom Vanham, algemeen directeur, wil resoluut de gekozen weg verderzetten: “LRM is vooral gekend als veilige haven voor startups en scale-ups, maar het is nog onvoldoende bekend dat wij ook voor gevestigde waarden een belangrijke compagnon de route kunnen zijn. Dat zal meer in de verf worden gezet.”
En Mark Maesen besluit: “LRM wil dé katalysator zijn voor meer bedrijvigheid, tewerkstelling, talentontwikkeling, innovatie en communitywerking in deze regio. Tot hiertoe is ‘reconversie’ hier altijd het ordewoord geweest, maar het label ‘transformatie’ past beter bij ons. Transformeren is wat LRM tegenwoordig niet alleen meer doet op mijnterreinen en bedrijventerreinen, maar ook binnen bedrijven waarin wij investeren. Een naamsverandering hoeft u niet te vrezen (de R in LRM stond voor Reconversie), we gebruiken het geld liever om projecten en bedrijven te ondersteunen.”