Het was de eerste keer dat Faresa een kapitaalronde organiseerde. Het welzijnscentrum kan al bogen op 15 jaar ervaring in het bewaken en herstellen van het mentaal welzijn, zowel bij medewerkers van bedrijven als bij particulieren.
“Dat was toen nog missionariswerk,” herinnert Nele Jacobs zich nog levend. “Maar ondertussen tellen we toch bedrijven zoals Glowi (Het Poetsbureau), Aperam, Lidl en grote bedrijven in de gezondheidssector in onze klantenkring. Met het extra kapitaal willen we ook internationaal doorbreken. Niet enkel door de groei van onze bestaande diensten, maar ook via de ontwikkeling van een innovatieve, op AI gebaseerde app om mentale problemen beter te detecteren én te behandelen,” legt Nele Jacobs uit. “Voor de ontwikkeling van de app, in samenwerking met Sony, hebben we alvast dr. Veerle Ross als chief scientific officer (CSO) aangetrokken. Maar we zullen ook extra psychologen en technische profielen nodig hebben.” Op dit moment telt het team van Faresa 16 medewerkers (vooral klinisch psychologen).
Extra kapitaal
Bij LRM heeft Faresa alvast een Klimoplening weten losweken, voor LRM toch ook een primeur. “Het is inderdaad de eerste keer dat we investeren in een dergelijke dienstverlener, gespecialiseerd in mentaal welzijn,” zegt Gunter Plevoets van LRM. “Maar Faresa is een Limburgse parel die we met plezier een boost geven. Nele Jacobs is zowel academisch als technisch bijzonder sterk in haar vak. Wat ze doet, is wetenschappelijk onderbouwd. Haar internationale ambities voor Faresa zijn daarenboven realistisch.”
Behalve bij LRM heeft Faresa ook extra kapitaal weten vinden bij het netwerk van business angels BAN Flanders. Vijf ondernemers-investeerders uit dat netwerk hebben extra middelen toegekend, samen met nog twee private investeerders. “Eén van hen is Frank Timmermans (onder meer ex-Barco) die zich ook als extra klankbord voor Nele Jacobs en Faresa wil opwerpen. Zo kan Nele zich blijven richten op de dagelijkse business,” zegt CEO Reginald Vossen van BAN Flanders.
Internationale ambities
De ambities van Faresa zijn dan ook niet klein. “We willen internationaal impact genereren in de mentale gezondheidszorg,” legt Nele Jacobs uit. “Met Faresa staan we nu op een cruciaal knooppunt. We willen ons positioneren als een mental health techbedrijf, waarbij de wetenschappelijke onderbouw cruciaal is voor het aanbieden van zowel onze diensten als tools aan onze bedrijfsklanten en individuen. Niet alleen grote bedrijven, maar ook kmo’s kunnen bij ons terecht voor welzijnsonderzoek, risicoanalyses, individuele en groepsbegeleiding, of ontwikkelingstrajecten in leiderschap. Faresa is de one-stop-shop voor alles wat met mentaal welzijn te maken heeft.”
Burn-out
Dat ze op vele HR-departementen het bos door de welzijnsbomen niet meer zien, kan Nele Jacobs bevestigen. “Een derde van de afwezigheden op de werkvloer wordt veroorzaakt door mentale gezondheidsklachten. Bijna de helft (47 procent) van de mensen die langdurig afwezig zijn, hebben een depressie. ‘Slechts’ 20 procent lijdt aan een burn-out. En toch leggen HR-diensten de focus vooral op burn-out. Daarom hebben we een instrument ontwikkeld voor zowel de detectie als de behandeling van burn-out. Het mentale welzijn van de medewerkers staat in vele HR-departementen in de top vijf. Maar vaak weten ze niet hoe ze die prioriteiten moeten waarmaken. Daar willen wij een helpende hand bieden.”