Glasproducent Lerobel uit Hasselt heeft een gloednieuw product ontwikkeld met een groot commercieel potentieel. Vitruvio, zoals het glaswerk heet, dient heel specifiek voor de restauratie van historisch erfgoed. De eerste toepassing is te zien in de Brusselse cultuurtempel Botanique (of Kruidtuin).
“Het probleem is dat industriële glastypes meestal niet in staat zijn om de ambachtelijke, mondgeblazen glassoorten van weleer te vervangen”, vertelt Yannick Leroi van Lerobel. “Zo is bij restauratiewerken de beglazing onvoldoende helder, de reflectie te hoog en het doorzicht te sterk vertekend. Om hier een antwoord op te bieden hebben we bij Lerobel, met steun van VLAIO, een nieuw type van glas ontwikkeld. Vitruvio bewaart de authenticiteit van het raam, gecombineerd met de visuele eisen van vandaag: een zeer heldere beglazing met een lage reflectie en een optimaal doorzicht van binnen naar buiten. Naargelang de sterkte van de gewenste vertekening, zijn er 3 soorten van voorradig.”
Een eerste referentie van de uitvinding is te vinden in Brussel. Daar restaureert de Franstalige Gemeenschap het ijzerwerk van de Botanique, een historisch gebouw waarin concerten en andere culturele evenementen worden georganiseerd. Lerobel zorgt er voor de plaatsing en afdichting van het glas, nadat ze met hun Vitruvio de bouwheer, architect en aannemer wisten te overtuigen. “Historisch gezien past Vitruvio bij het gebouw”, vindt Leroi. “Speciaal voor dit project werd bovendien ons productieproces aangepast om ruiten tot drie meter lengte te produceren.” Het doel is nu om het product internationaal te commercialiseren.