Vandenhove

Limburgse topchef onverwacht overleden

Eerder deze week is ex-sterrenchef Geert Vandenhove overleden in het ziekenhuis van Heusden-Zolder. De stichter van Prêt-à-Goûter werd 62. In de culinaire wereld stond hij bekend om zijn grote productkennis. “Zijn neus voor kwaliteit was uniek in Vlaanderen”, zegt zoon Bart, die jaren naast hem in de keuken stond.

“De moleculaire keuken zal wel eens ontploffen”, zei Geert Vandenhove toen de Spaanse topchef Ferran Adrià nog de absolute trendsetter was in de gastronomie. Die uitspraak was illustratief voor de culinaire overtuiging van Vandenhove, een uitgesproken voorstander van de zogenaamde productkeuken: ingrediënten door een minimale behandeling maximaal tot hun recht laten komen.

Jarenlang had hij een toeleveringsbedrijf voor de horeca. Twee keer per week reed hij nog voor zonsopgang naar de voedingsmarkt in Rungis bij Parijs om coquilles, langoustines, ganzenlever en andere verse producten te kopen. In Italië ging hij op zoek naar de beste truffels, in Noorwegen naar kreeften. Hij had ook een firma in Schotland, die mosselen aan de groothandel leverde. “De beste ter wereld”, vond hij.

Bolderberg
In 2003 opende Vandenhove samen met zijn zoon Bart en dochter Maaike boven het slachthuis in Hasselt restaurant Prêt-à-Goûter. Begin 2005 hadden ze een Michelinster te pakken. Omdat hun zaak onbereikbaar dreigde te worden door de werken aan de Blauwe Boulevard, verhuisden ze een jaar later naar Bolderberg. Ze raakten hun ster kwijt, maar heroverden die in 2009. In 2012 werd ook een bistro geopend, in 2014 ging het restaurant dicht en bleef alleen de laagdrempeligere bistro open.

Ziekenhuis
“Mijn vader werd onlangs in het ziekenhuis opgenomen, maar zat boordevol plannen en wilde er weer invliegen”, zegt dochter Maaike. “Over de toekomst van de zaak kunnen we ons nog niet uitspreken. Op korte termijn willen mama, mijn broer en ik hem een gepast eerbetoon geven door gedurende een half jaar zijn beste gerechten op de kaart te zetten.
Over wat daarna gebeurt, willen we rustig nadenken als we afscheid van hem hebben genomen. Papa sukkelde al een aantal jaren met de gezondheid, maar niets liet vermoeden dat hij ons zou verlaten. Zijn overlijden heeft ons compleet verrast”, benadrukt zoon Bart.

R.S.