Helemaal rooskleurig kan de economische toekomst van Limburg nog niet genoemd worden, maar er zijn toch enkele indicaties dat het de goede richting uitgaat. Dat blijkt uit de Toekomstindicator die Voka Limburg en de UHasselt al voor derde jaar op rij hebben opgesteld. Het sentiment over onze toekomst is gebaseerd op 3 pijlers: talent, internationalisering en innovatie.
Qua talent (voldoende en juist geschoolde arbeidskrachten) is het aantal inschrijvingen aan de UHasselt een positieve trend. De stijging van 12 procent voor alle richtingen samen, en zelfs van 35 procent voor de industriële ingenieurs, stemt rector Luc De Schepper erg hoopvol. “We mogen ons verheugen op meer goed geschoolde jongeren die binnenkort een substantiële meerwaarde aan onze economie kunnen bieden,” aldus De Schepper. Het aantal leerlingen voor het TSO en BSO zakt daarentegen dramatisch snel en vereist de nodige aandacht. Dezelfde vraagtekens worden geplaatst bij de hoge vergrijzingsgraad in Limburg (minder jongeren moeten een hogere pensioenlast gaan dragen) en ook bij de slechte ratio van beschikbare jobs ten opzichte van het aantal werklozen. Slechts weinig lichtpunten dus op vlak van talent.
Dan scoren we beter als het gaat over internationalisering. Limburg overtreft de rest van Vlaanderen. Vooral de export doet het goed, en dit zowel in het aantal leveringen als in de waarde ervan. Negatieve noot: Het aantal investeringen door buitenlandse bedrijven is in 2012 bijna gehalveerd. Internationalisering is wat dat betreft dus mislukt en dit ondanks de talrijke handelsmissies die vanuit Limburg werden ondernomen.
Als derde luik stellen de onderzoekers vast dat Limburg qua innovatie een inhaalbeweging doet. Er worden meer IWT-subsidies binnengehaald. (Meer info hierover vind je hier). Anderzijds is het aantal startende bedrijven bedroevend laag, wat de score voor innnovatie doet kelderen.
Globaal gezien vinden Voka, de UHasselt, de gouverneur en minister Lieten, die ook aanwezig was, deze signalen van de Toekomstindicator “hoopvol”. Anderzijds zijn ze niet blind voor de tekortkomingen en willen ze met de SALK-middelen nu daadwerkelijk actie ondernemen om de pijnpunten uit te gommen.