Als op 1 januari 2014 de geregistreerde kassa’s verplicht worden in de horeca, zullen er volgens wetenschappelijke studies zo’n 25.000 jobs in ons land verdwijnen. Een veelvoud dus het sociaal drama bij Ford Genk. De horecasector, aangevoerd door de chefs van de sterrenrestaurants, eisen dringend compenserende en structurele maatregelen om de loonkosten onder controle te houden. “We gaan onze geloofwaardigheid van culinaire topregio verliezen als de overheid dit niet heel ernstig gaat aanpakken,” stellen de chefs, die op een persconferentie door Unizo-Limburg waren bijeengebracht.
Na een uitstel van een jaar, is er op 1 januari 2014 geen ontkomen meer aan. Dan wordt de geregistreerde kassa, gekoppeld aan een zogenaamde ‘black box’, ingevoerd voor het overgrote deel van de horecazaken (alleen de echte cafés en de afhaalrestaurants ontsnappen). Het uitroeien van zwartwerk is de voornaamste aanleiding om deze officiële, opspoorbare kassaregistratie door te drukken. De horecafederatie en de uitbaters zijn niet tegen de black box, omdat er heel wat oneerlijke concurrentie zal verdwijnen. Maar louter op vlak van werkgelegenheid, moet er gevreesd worden voor een bloedbad als er geen maatregelen komen om iets aan de torenhoge loonkosten te doen, vindt Filip Vanheusden, voorzitter van Ho.Re.Ca Limburg, daarin gesteund door Bart Lodewyckx van Unizo.
Hoewel zij nog het minst worden getroffen door dit nieuwe systeem, trekken de sterrenchefs mee aan de kar om dit levensgrote probleem bij de overheid aan te kaarten. Alex Clevers (Vivendum, 1 Michelinster), Dimitry Lysens (Magis, 1 ster) en Bert Meeuwis (Slagmolen, 2 sterren, zie foto) zeggen in koor dat het onhaalbaar wordt om kwalitatieve horecazaken te behouden als er niets aan de loonkosten wordt gedaan. Ze merken vandaag al hoe hard er moet gewerkt worden om een hoge kwaliteit te kunnen bieden en er nog iets aan over te houden. Het verbaast hen niet dat heel veel goede koks, maar ook andere horeca-ondernemers, de keukenhanddoek in de ring gooien. Ze stellen als mogelijke oplossing voor om een betaalbare regeling voor de uitbetaling van overuren uit te werken (zoals in Duitsland), waardoor zowel de horeca-uitbaters, het personeel, de klanten én de overheid winnaar zouden zijn.
Indien niet moet de consument zich voorbereiden op biertjes van 4 euro, een toiletbezoek van 3 euro of een pakje frieten van 5 euro…