Voka-corona-toerisme

Limburgse reisbureaus: “Net over de grens mag alles”

De reissector staat op haar achterste poten: “We zijn al een half jaar één van de zwaarst getroffen sectoren, en nog steeds hebben we geen enkel perspectief”, zo klinkt het. “In Limburg is de situatie zo mogelijk nog erger: onze klanten kunnen net over de grens in Duitsland en Nederland alle reizen boeken die wij niet eens mogen verkopen.”

Het is de hele sector die een noodkreet laat horen. De reisbureaus zijn al maanden hard aan het werken om geannuleerde reizen te herboeken, terug te betalen, enzovoort, terwijl daar geen inkomsten tegenover staan. “Dat in tegenstelling tot sectoren die wel nog steunmaatregelen krijgen of waar de deuren gesloten blijven, en er dus weinig kosten zijn. Wij moeten het personeel doorbetalen zonder dat we reizen mogen verkopen. Dat deze situatie onhoudbaar is, zou toch duidelijk moeten zijn?”

Vooral in Limburg voelt men zich benadeeld. “Duitsland en Nederland zijn vlakbij. Via luchthavens in deze landen geraken onze klanten makkelijk in rode zones. De boekingen verlopen evenwel niet via ons, want bij ons geldt een verbod op het verkopen van die reizen. En zo blijft onze bankrekening verder in het rood gaan…”

Save or sink, zo heet de open brief en campagne die 450 onafhankelijke reiskantoren en organisaties op het getouw hebben gezet om aandacht te vragen voor hun penibele situatie. “We hebben maar liefst 4,4 miljard euro aan omzet verloren. 8.000 werknemers zijn rechtstreeks betrokken. We stevenen af op een regelrecht bloedbad.”

En nog: “Zolang reizen op zich als ‘gevaarlijk’ of ‘onverantwoord’ beschouwd wordt door bepaalde virologen, media en politici (terwijl hier helemaal niets van aan is), is dit broodroof voor onze sector”, stellen de reis-professionals. “Het is dus belangrijk dat de politiek niet alleen aan tafel zit met de virologen, maar ook met experts uit de sector zelf. En verder zijn financiële steunmaatregelen op maat van onze reissector broodnodig. Te beginnen met een verlenging van het overbruggingsrecht, over het oprichten van een noodfonds, tot het uitvoeren van een reddingsplan dat doorloopt tot in 2021. Als de grenzen eenmaal open gaan, duurt het nog maanden voor de sector terug zal oppikken. De technische werkloosheid in 2021 zal de sector beschermen tegen onvermijdelijke ontslagen.”