U bent het eens: de arbeidsmarkt zit in een belangrijke transitie. Voor haast alle werkgevers is het vandaag aartsmoeilijk om de juiste medewerkers aan te trekken, te houden en – naar het einde van de loopbaan– gepast te laten uitstromen. Deze uitdaging overwinnen is bedrijfskritisch, en wordt daarmee haast even belangrijk als het neerzetten van een positief financieel resultaat. Het implementeren van duurzame scenario’s voor het rekruteren én behouden van medewerkers dringt zich bijgevolg op. En daar zijn bedrijven zich heel goed van bewust. Maar hoe moeten HR-professionals het gaan aanpakken? Dat is een vraagstuk waar het zopas opgerichte “Expertennetwerk HR” (de creativiteit werd voor de oplossingen bewaard) zich over zal buigen.
Het netwerk wordt geïnitieerd door Hogeschool UCLL en betrekt experts en organisaties als Acerta, Idewe, Umani Agency, VDAB, VKW Limburg en Unizo Limburg.
“Tijdens de startmeeting onderschreven de partners de noodzaak om HR-professionals sterk te ondersteunen in de huidige transitie binnen de HR-sector”, legt Kim Plevoets uit. “De deelnemers tekenen nu samen een project uit dat tegemoetkomt aan heel wat uitdagingen, en op termijn zal geconcretiseerd worden, door HR-professionals praktijkgerichte tools en innovatieve scenario’s aan te reiken.”
Daarbij wordt de link gelegd met de Europese ESG-richtlijn (Environmental, Social en Governance) om de duurzaamheid van bedrijven te meten. “Duurzaamheid zal zich ook manifesteren in de HR-sector”, weet Kim Plevoets. “Daarom is het aanreiken van nieuwe werkmodellen van groot belang. Om thema’s als inclusie, weerbaarheid, diversiteit, work life balance, enzovoort aan te pakken, moeten werkveldexperten de krachten bundelen en pasklare antwoorden klaar leggen waar HR-professionals mee aan de slag kunnen gaan.”
Aan de UCLL wordt overigens in september van start gegaan met een nieuwe bacheloropleiding in HRM.