matthias_diependaele

Limburgse bedrijven geven politieke formatie alle kansen

Nu er een nieuwe Vlaamse regering op de been is gebracht, maken de Limburgse bedrijven een inschatting van de gevolgen voor hun werkzaamheden. Zowel Unizo Limburg als Voka Limburg zijn alvast opgetogen over de relevante passages in het regeerakkoord.

“We zijn tevreden met 2 Limburgse ministers in de nieuwe Vlaamse regering”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Dat is weliswaar ééntje minder dat in de vorige Vlaamse regering en minder op sleutelposities voor onze Limburgse kmo’s. Maar toch hopen we dat de voltallige Vlaamse regering zich ook in deze nieuwe regeertermijn ten volle inzet voor onze provincie. We vinden in het akkoord alvast een aantal dingen die veelbelovend zijn. Zo ondersteunt de Vlaamse Regering de kandidatuur voor de bouw van de Einsteintelescoop en voorziet ze de nodige middelen hiervoor. Dat wetenschapsproject is een mogelijkheid om Vlaanderen als kennisregio nog verder te laten excelleren, onze Europese en internationale uitstraling te vergroten en de interne socio-economische mogelijkheden te maximaliseren.”

Bart Lodewyckx heeft nog positieve passages gespot: “We vinden het positief dat Limburg als regio, met specifieke uitdagingen, verder wordt ondersteund. De LRM wordt bevestigd in zijn rol als belangrijke investeerder en aanjager van de economische bedrijvigheid in onze provincie. Tevens pleit de nieuwe Vlaamse regering voor de verderzetting van de financiering van Limburg als transitieregio met het nieuwe EFRO-programma als basis na 2027.”

Lodewyckx looft tevens de aandacht in het regeerakkoord voor de realisatie van de Ijzeren Rijn én de wens om het provinciebestuur zijn rol als socio-economische motor van onze provincie verder te zetten.

Johann Leten: “De juiste accenten”

Voka Limburg is eveneens enthousiast en reikt in naam van alle Limburgse ondernemingen, de hand om samen te werken aan een welvarend Limburg. “De regering van minister-president Matthias Diependaele legt juiste accenten”, vindt Johann Leten. “Industrie wordt een volwaardige bevoegdheid van de minister-president zelf en de departementen Werk en Onderwijs komen bij één (Limburgse) minister terecht.” Voka Limburg merkt wel op dat het regeerakkoord in de domeinen Werk en Economie te vaag is en te weinig concrete maatregelen bevat. “Bovendien krimpen de budgetten die daarvoor worden vrijgemaakt”, zo luidt de kritiek van Voka Limburg.

Leten roept de nieuwe beleidsploeg op om snel werk te maken van concrete beleidsplannen en daar de nodige middelen tegenover te plaatsen. “We vinden bijvoorbeeld dat de opleiding Burgerlijk Ingenieur in het belang van de Limburgse bedrijfswereld naar de Universiteit Hasselt moet komen”, stelt Voka Limburg. “Wij willen alvast een partner zijn om werk te maken van ambitieuze hervormingen die onze Limburgse economie ten goede komen.”