Bij crowdlending ga je als onderneming een lening aan met verschillende investeerders die daarvoor een stukje rente in de plaats krijgen. Platformen als Winwinner bieden zo fiscaal voordelige investeringsprojecten aan voor lokale bedrijven. Meer dan 13.000 Belgen laten op deze manier hun spaargeld beter renderen dan het naar de bank te brengen. Vorig jaar klokte het bedrijf van CEO Matthias Browaeys af op 17 miljoen euro financiering via deze achtergestelde leningen. Het aandeel van Limburgse projecten neemt hier in toe.
“Tot 2022 tekenden Limburgse kmo’s voor nog geen tiende van ons totale fundingvolume”, duidt Browaeys. “Vorig jaar kwam hier een stuk bij, waardoor de projecten uit de provincie bijna 15% van de financiering voor hun rekening namen. Tel daarbij de projecten die specifiek voor Limburg worden ondersteund door investeringsmaatschappij LRM, en je weet dat extern kapitaal een belangrijke stimulans betekent voor economische groei in de provincie.”
Van deze projecten sprongen Calinova en Covess het meest in het oog, met elk een half miljoen euro opgehaalde financiering. Die laatste innoveert met een zelf ontwikkeld drukvat, dat licht en ijzersterk is, ideaal om een sleutelrol te vervullen in de doorbraak van waterstof als alternatieve energiebron. Het is een project waar 161 crowdinvesteerders groeifinanciering aan toekenden. Het andere, Calinova uit Sint Truiden, haalt het grootste deel van de omzet uit het onderhouden, herstellen en vervangen van bestaande, residentiële HVAC-systemen. Daar komen nu omvangrijke projecten en totaaloplossingen bij.
De groeibedrijven komen uit alle mogelijke sectoren. Ook onder meer de fitnessgroep MyGym uit Dilsen-Stokkem en de applicatie Soccer Improved uit Riemst wisten beleggers aan zich te binden.
“Bovenstaande bedrijven zijn typisch Limburgse kmo’s zoals we er gelukkig nog duizenden kennen”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “In onze talrijke bedrijfsbezoeken wijzen we hen dan ook steeds op de mogelijkheid van Winwin-leningen. Zo ook bij Gor Nazaryan van Digoo IT Distribution uit Lommel (foto boven), een crowdfunding die de kaap van 500.000 euro zeker zal bereiken”, geeft Lodewyckx nog een primeur mee.
En nog eentje die het goed doet: scale-up Azteq, met roots in het Genkse Thor Park, heeft zopas een kapitaalronde bij Winwinner achter de rug. De producent van parabolische spiegels om zonne-energie te produceren geniet -net als veel andere kmo’s uit de duurzaamheidsindustrie- van veel belangstelling bij investeerders. In totaal werd 1 miljoen euro opgehaald via meer dan 280 investeerders. Een veelbelovend project dat we van dichtbij opvolgen!