100 teams, 40 scholen, 50 partnerbedrijven en 1.400 enthousiaste leerlingen uit het zesde studiejaar basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs: dat zijn de ingrediënten van de First Lego League. Het is een unieke techniekwedstrijd, exclusief georganiseerd door Voka Limburg en Embuild Limburg, en bovendien kosteloos voor de Limburgse scholen dankzij de steun van de partnerbedrijven en de provincie Limburg. Het opzet? Elk team bouwt een Lego-robot en programmeert deze tijdens de regiofinales. Op basis van het robotontwerp, innovatieproject en de core values deelt de jury 12 awards uit.
“Met de First Lego League nemen we onze verantwoordelijkheid en laten we jongeren spelenderwijs kennismaken met techniek en wetenschap”, zegt Chris Slaets, algemeen directeur van Embuild Limburg. “Jongeren leren via dit programma vaardigheden ontwikkelen. Ze worden ook geïnspireerd om te experimenteren en kritisch na te denken. Ze ontdekken ook de diversiteit en de innovatie binnen de bouw. Op deze manier geven we ze alle tools in handen om op latere leeftijd een enthousiaste en weloverwogen studiekeuze te maken.”
Energie(k)
Naast de robotwedstrijd gaan de jongeren tijdens de lessen op zoek naar een technische oplossing voor een probleem waar we dagdagelijks mee geconfronteerd worden. Zo bijten de kinderen zich dit jaar vast in de energiecrisis. Zo ontdekken ze eerst hoe energiebronnen werken en hoe energie wordt opgeslagen om vervolgens manieren te bedenken hoe we efficiënter en duurzamer met energie kunnen omgaan.
“Creativiteit, kritisch denken en teamwork zijn belangrijke aspecten binnen de bedrijfsvoering”, stelt Johann Leten, van Voka Limburg. “Door onze Limburgse jongeren net deze tools aan te reiken tijdens de First Lego League verkleinen we de afstand tussen het onderwijs en de bedrijfswereld. We bouwen bruggen en spelen in op de noden van onze arbeidsmarkt, want het zijn net deze profielen die onze ondernemingen nodig hebben om te bouwen aan de toekomst van Limburg.”