Het investeringsvehikel Bioqube Ventures van het echtpaar Debbie Dumont en Nico Vandervelpen heeft bij een eerste kapitaalronde 60 miljoen euro opgehaald. Het fonds zal het geld investeren in bedrijven die nieuwe medicijnen ontwikkelen.
Bioqube Ventures werd eind 2015 opgericht door Nico Vandervelpen en Debbie Dumont. Hij was voordien actief bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en leidde er een tijdlang de investeringsafdeling Health & Care. Zij stond voordien onder meer aan het hoofd van BioVille, de Limburgse incubator voor starters en groeiers in de biotechnologie en gezondheidszorg. Het koppel nam al snel Dirk Reyn mee aan boord van Bioqube. Hij verdiende zijn strepen bij Janssen Pharmaceutica, lag ook aan de basis van tal van spin-offs en starters in de medicijnenwereld (Movetis, Progress Pharma, EtheRNA, Spectricity) en was bestuurder van Tigenix.
Investeerders
Bioqubes heeft nu een eerste fonds opgericht, met als doel om in een vroege fase durfkapitaal te verschaffen aan ontwikkelaars van nieuwe medicijnen. Bij verschillende investeerders is nu al 60 miljoen opgehaald voor Bioqube Factory Fund I, zoals het fonds is gedoopt. Dat geld komt van grote investeringsmaatschappijen zoals het Europees Investeringsfonds EIF, de federale investeringsmaatschappij FPIM en de Vlaamse investeringsmaatschappij FPM. Daarnaast hebben ook ondernemers zoals Aat van Herk (Galapagos), Vic Swerts (Soudal) en Jan Robrechts (Lavetan) hun duit in het zakje gedaan. Maar ook verzekeraar Beflius Insurance, de ondernemersfamilies Molenwater Groep (ex-Henrad), de Limburgse familie Machiels en de familie van dr. Paul Janssen (Janssen Pharmaceutica) zijn mee in het fonds gestapt. Tot slot maken ook twee internationale biotechbedrijven deel uit van de investeerdersgroep, onder meer het Deense Genmab dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van antilichamen voor de behandeling van kanker.
Doorbraken
“Aanvankelijk hadden we tot doel gesteld om minstens 50 miljoen op te halen”, zegt Nico Vandervelpen. “Maar we zaten al snel aan de huidige 60 miljoen. In een volgende ronde willen we aan 100 miljoen geraken om te investeren in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Daarvoor geven we onszelf nog negen maanden de tijd. We hebben al wat toezeggingen.” Het fonds zal zich in eerste instantie richten op initiatieven in de Benelux, Frankrijk en Duitsland. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat we wetenschappelijke doorbraken in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen kunnen brengen tot producten waar de patiënten beter van worden”, besluit Vandervelpen.