Skilpod werd 10 jaar geleden opgericht door Filip Timmermans (ingenieur) en Jan Vrijs (jurist) en wordt in binnen- en buitenland erkend als één van de belangrijkste pioniers in de ontwikkeling en productie van modulaire woningen. Deze eengezinswoningen en appartementen in houtskelet, worden volledig geassembleerd en afgewerkt in een gecontroleerde fabrieksomgeving (in Geel) en vervolgens getransporteerd en geplaatst op locatie.
De toepassingen, tot dusver vooral grondgebonden eengezinswoningen van 80 tot 165 m², bieden een antwoord op de uitdagingen op de woonmarkt, met name in het segment van kwalitatief, betaalbaar bouwen. “We hebben de laatste jaren bijzonder veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling”, zegt Filip Timmermans. “Hierdoor kunnen we techniek, productie en design naadloos en kostenefficiënt op elkaar doen inspelen. In onze recente ontwikkeling in modulaire appartementsbouw, een aanvulling op het bestaande gamma, zit meer dan vier jaar doorgedreven engineering. Het lijkt simpel maar onder de motorkap zit enorm veel kennis en expertise.”
Jan Vrijs treedt zijn co-founder bij: “Met de modulaire appartementsbouw die we nu lanceren, hebben onze ingenieurs een bijzonder belangrijk onderdeel van ons productengamma ingevuld. De Skilpod-appartementen variëren van studio tot 5-slaapkamerappartement. Een appartementencomplex is daarmee volledig vrij samen te stellen, tot 5 verdiepingen hoog in hout. De vraag vanuit de markt is enorm.”
De nieuwe kapitaalronde, waarvan 3 miljoen wordt ingebracht door de huidige aandeelhouders (de founders, Groep Van Roey en U2P Group van Ismaël Ben-al-Lal) en 8 door de nieuwe investeerder Welvaartsfonds, zal gebruikt worden om de productiecapaciteit uit te breiden van 10.000 m²/jaar naar 50.000 m². Hiervoor wordt een nieuwe assemblagefabriek gebouwd en zal het Skilpod-productengamma verder worden opgeschaald in binnen- en buitenland.
De kapitaalronde bekroont een jaar van hoogtepunten voor het bedrijf, waarin Jan Vrijs verkozen werd tot Bouwman van het Jaar en Filip Timmermans een prestigieuze universitaire erepenning van de KU Leuven mocht ontvangen als erkenning voor de visionaire kijk op huisvesting.