Dat blijkt uit een onderzoek van POM Limburg op basis van cijfers van het RSVZ. Steeds meer Limburgers kiezen dus voor het statuut van zelfstandig ondernemerschap. Dat is overigens ook in de rest van Vlaanderen het geval.
Eigen zaak na pensioen
Opvallend is de groei van het aantal zelfstandigen in bijberoep, en nog meer het aantal zelfstandigen dat ook na de pensioenleeftijd actief blijft. Het aantal zelfstandigen na pensioen is in die tien jaar met maar liefst 77 procent gestegen, en maakt nu 12 procent uit van het totale aantal zelfstandigen in Limburg. Het aantal bijberoepers nam in diezelfde periode met 38 procent toe, en maakt nu al 28,2 procent uit van het totaal. Al moet daar bij gezegd worden dat niet iedereen in bijberoep of na pensioen ook daadwerkelijk actief is als zelfstandige.
Maar de grootste groep blijft het aantal zelfstandigen in hoofdberoep. Ook die groep nam in tien jaar toe met 17 procent in Limburg. Maar omdat de groei van de hoofdberoepers minder fors was dan de twee andere categorieën, is het aandeel van de hoofdberoepers in het totale aantal zelfstandigen nu onder de 60 procent gezakt. In 2013 was dat nog ruim 65 procent.
Eind 2023 telde Limburg 21.514 vrouwelijke zelfstandigen in hoofdberoep (36%), en 38.164 mannelijke (64%). De groei was bij de mannen iets groter dan bij de vrouwen. De meeste zelfstandigen in hoofdberoep zijn tussen de 50 en 59 jaar oud (16.747), op de voet gevolgd door de 40- tot 50-jarigen (16.107). Boven de 60 jaar zijn er nog 5.844 Limburgers actief in hoofdberoep. Onder de 30 jaar zijn het er 6.992.
Vooral handel
En wat doen al die zelfstandigen? De grootste hoop is nog altijd actief in de handel (21%), gevolgd door de vrije beroepen (16,7%) en de bouw (13,4%). Het aantal ‘artiesten’ bij de zelfstandigen (kunst, amusement en recreatie) is in 10 jaar tijd met meer dan de helft toegenomen (+52,6%). Andere groeicategorieën zijn de ‘persoonlijke diensten’ (haar- en lichaamsverzorging, +44%) en de zelfstandigen in vrij beroep (+43%).
“Zelfstandige ondernemers vormen een belangrijke bouwsteen van onze economie”, zegt POM-voorzitter Tom Vandeput (CD&V) daarover. “Bovendien groeit een aantal zelfstandigen later uit tot werkgever, zelfs tot kmo of een groter bedrijf.”