goldoni

Limburgers kopen Italiaanse tractorbouwer

Het Bilzense familiebedrijf Keestrack, dat zich toelegt op de productie en verkoop van mobiele zeef- en breekmachines voor de bouwsector, heeft in Italiƫ de firma Goldoni overgenomen. Het gaat om een producent van tractoren die in Chinese handen was. De familie Hoogendoorn gaat daarmee resoluut de strijd aan met John Deere, "want zij hebben ons in andere markten uitgedaagd", zo stelt de bedrijfsleiding in De Tijd.

Keestrack werd in 1996 opgericht door Kees Hoogendoorn en Annet Schoenmaker, een echtpaar dat als twintigers vanuit Nederland in Belgisch Limburg neerstreek. Hun twee zonen Frederik en Jacob-Peter zijn intussen mee in de business gestapt. Keestrack realiseert vandaag een geconsolideerde omzet van zo’n 125 miljoen euro, en stelt wereldwijd 820 mensen te werk. Daarvan amper een 30-tal op het hoofdkantoor aan de Taunusweg in Bilzen. Het merendeel van de werknemers bevindt zich in de productie-eenheid van Tsjechië (zo’n 500 mensen), de rest is te situeren in India, China en Italië.

Het is in dat laatste land dat Keestrack nu wat groter wordt door de overname van Goldoni. Dat is een bouwer van kleinere tractoren die enkele jaren geleden nog 50 miljoen omzet draaide en 180 mensen tewerkstelde. Sinds de Chinese eigenaars in moeilijkheden zijn gekomen, stond de fabriek te koop. Keestrack was de enige kandidaat-overnemer.

De Bilzense machinefabrikant is ambitieus. 110 van de 179 Italiaanse arbeiders worden overgenomen. Ze gaan de kleinere tractoren die Goldoni maakt afzetten naar een bredere markt, betere leveranciers van onderdelen zoeken en bovendien grotere tractoren produceren. Daarmee wil Kees Hoogendoorn de giganten als John Deere naar de kroon steken. “Zij hebben ons concurrentie aangedaan in de zeef- en breekmachines. Nu gaan wij een gamma tractoren tegen hen ontwikkelen”, laat een strijdvaardige Hoogendoorn optekenen in De Tijd.