Voor wie nog 100.000 euro in de schuif heeft liggen: Thieu Cuypers van Big Media Group (Manager Magazines) komt met een nieuw beleggingsvoorstel. Hij heeft een ‘privak’ opgericht waarmee hij wil investeren in de aankoop van gebouwen voor Duitse supermarktketens. “Huurders van prima kwaliteit,” aldus Cuypers, die een jaarlijks rendement belooft van 6,25 procent.
Thieu Cuypers is naast zijn media-activiteiten al langer actief in vastgoed. Samen met zijn compaan Koos Lutjeboer heeft hij nu de private privak DR-Investment opgericht. “Het beleggingsinstrument wil het opgehaalde geld investeren in de aankoop van de gebouwen van eersteklas Duitse warenhuizen,” zegt Cuypers. “Denk aan Aldi, Lidl of Rewe. Waarom? Door de crisis is de waarde van dat vastgoed sterk gedaald. Vele Britse en Ierse fondsen verkopen ze, omdat ze zich moeten herkapitaliseren. Tegelijk gaat het om huurders van prima kwaliteit. We beleggen enkel in supermarkten die de Duitse ketens zelf uitbaten, geen franchisenemers.”
De privak wil het vastgoed over een periode van acht tot tien jaar weer verkopen. Daarmee mikt het vehikel op een gemiddeld jaarlijks rendement van 6,25% netto. De opbrengst wordt telkens opnieuw in het fonds gestopt (geherkapitaliseerd), zodat er geen roerende voorheffing verschuldigd is. Wie 100.000 euro inlegt, krijgt na tien jaar dus 162.500 euro terug. Let wel: DR-Investment rekent een inschrijvingskost van maximaal 3% aan.
Vier miljoen
Cuypers hoopt minsten twee miljoen op te halen bij Belgische beleggers. Daarvoor worden verschillende roadshows georganiseerd. “Twee miljoen is een minimum. We rekenen feitelijk op vier miljoen, zodat we bij de banken nog eens zes miljoen kunnen ophalen. Daarmee gaan we dan Duitse supermarktgebouwen aankopen. Risico? Tja, als er een bom op zo’n supermarkt valt…”
Een private privak is een fiscaal erg interessant beleggingsinstrument bestemd voor eerder kleinschalige beleggingen, eigenlijk bedoeld om spaargeld richting niet-beursgenoteerde bedrijven te draineren. Het product moet een inschrijving aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Financiën. Onthoud wel: met een minimum inleg van 100.000 euro valt het instrument niet onder het toezicht van de Belgische financiële waakhond FSMA of andere toezichthouders in België of het buitenland. DR-Investment moet wel een commissaris aanduiden die eventuele overtredingen moet melden aan de autoriteiten. Instappen doe je dus voor een deel op eigen risico.