Limburger werkt liefst in eigen regio

Iedereen werkt het liefst in eigen regio. Maar voor de Limburger geldt dat blijkbaar nog meer. Dat blijkt uit cijfers van de socio-economische analyse van Limburg, een uitgave van POM-ERSV Limburg.

grens overstekenDe Limburger krijgt vaak het etiket ‘weinig mobiel’ op het voorhoofd geplakt. De analyse van de POM en ERSV lijken dat te bevestigen. Van de ruim 310.000 werkende Limburgers, werken er goed 83.000 buiten Limburg (het buitenland inbegrepen). In de statistieken wordt dat vertaald als een ‘uitgaande pendelintensiteit’ van 26,8%. Daarmee bengelt Limburg onderaan de Belgische regio’s. Enkel Antwerpen, West-Vlaanderen en Brussel scoren lager.

Waar vinden die Limburgse pendelaars dan werk?
ruim 21.000 in Antwerpen (6,9%)
ruim 19.000 in het buitenland (bijna uitsluitend Nederland, 6,3%)
ruim 18.000 in Vlaams-Brabant (6,3%)
meer dan 11.000 in Brussel (3,6%).

Het omgekeerde is al even waar: Limburg weet weinig mensen van buiten de provincie aan te trekken. Slechts 15,1% van de jobs in Limburg wordt ingevuld door mensen die buiten de provincie wonen. Ook daarmee scoort Limburg laag: enkel West-Vlaanderen en Luik scoren nog lager. Brussel spant de kroon met 62,8%.

“Dat heeft uiteraard met het aanbod aan werk te maken,” verklaart professor econometrie Mark Vancauteren van de UHasselt. “Op dezelfde manier merk je dat binnen Limburg de bipool Hasselt-Genk de meeste werknemers van buiten midden-Limburg aantrekt.”

Er werken zo’n 3.500 buitenlanders in Limburg, of 1,3% van het totaal aantal jobs. Zo’n 1.300 van hen woont in Nederland.