wijn wedstrijd

“Limburg economisch versterken door wijnproductie”

Op een heus Wijncongres in Borgloon werden afgelopen vrijdag regionale en buitenlandse experts verzameld om de sector een forse duw in de rug te geven. De provincie gelooft sterk in de economische meerwaarde van de snelgroeiende wijnbouw in onze regio.

“In 2008 vertegenwoordigde de wijnbouw in België een areaal van slechts 71 ha, dat staat voor een productie van 132 000 liter wijn”, weet gedeputeerde voor Landbouw, Inge Moors. “Nu 10 jaar later zien we dat het areaal bijna 7 maal is toegenomen tot 471 ha en flirt de jaarlijks geproduceerde hoeveelheid wijn in België met de kaap van 1 miljoen liter. Er wordt aangenomen dat ongeveer 17% – ofwel een 80 hectare – van het nationale areaal terug te vinden is de provincie Limburg. Op Vlaams niveau vertegenwoordigt de wijnbouw in Limburg bijna de helft van het areaal. De noodzaak om de ontwikkeling van de wijnbouwsector in Limburg te stimuleren en te ondersteunen is dan ook een evidentie voor het provinciebestuur.”

Dit gebeurt in de vorm van verse projecten (inrichting vinificatieruimte, oprichting Kenniscentrum, ondersteuning wijnboeren, organisatie congres, marketing,…) en krijgt een verlengstuk in de activiteiten van Toerisme Limburg. Een voorbeeld: de wedstrijd die werd georganiseerd om een naam te bedenken voor de eerste wijn van het proefcentrum in Kerkom. De keuze viel op de naam ExperiVin. “De naam verwijst naar het onderzoeksmatige karakter van waaruit deze wijn tot stand kwam”, aldus gouverneur Herman Reynders. “Het ontwerp van het etiket is een eenvoudig gestileerde vorm, die de contouren van de provincie Limburg voorstelt en tegelijk doet denken aan een wijnvlek als teken voor de wijnbouw die zich uitbreidt in onze provincie.”