De uitslagen van de sociale verkiezingen zijn binnen. Het rollen met de spierballen in de aanloop van de stembusgang heeft weinig opgeleverd. De percentages blijven immers nagenoeg ongewijzigd in vergelijking met de vorige verkiezingen. In Limburg is de hegemonie van het ACV nog steeds groot, ook al brokkelt die een beetje af in de comités ter preventie en bescherming op het werk. ABVV moet dan weer lichtjes terrein prijsgeven in de ondernemingsraden, terwijl ACLVB ook in Limburg progressie maakt.
“Een mooie uitslag, ook in Limburg,” reageert Mario Versavel van ACLVB. “Dat hebben we te danken aan het harde werk van onze militanten en secretarissen. Onze vooruitgang is des te opmerkelijker omdat onze vakbond in de perceptie van vele mensen nog sterk gelieerd wordt met de liberale partij, die het momenteel een pak minder doet.”
ACV Limburg is in alle kiescolleges (jongeren, arbeiders, bedienden en kaders) de grootste vakbond en haalt meer dan 50.000 stemmen. “Uiteraard zijn we zeer tevreden met dit resultaat,” zegt Limburgs ACV-voorzitter Jean Vranken. “Maar hoe belangrijk cijfers ook zijn, ze zeggen niet alles. Achter deze cijfers staan sterke militanten die vanuit hun positie en vanuit onze ACV-waarden dagelijks werk maken van kwaliteitsvol vakbondswerk op de werkvloer.”
Ook voorzitter Pierre Vrancken van ABVV Limburg is in zijn nopjes. “We halen ongeveer een status quo. En dat in een periode waarin sommige partijen (lees: N-VA) alles in het werk stellen om de socialistische vakbond in een slecht daglicht te stellen. De kiezer blijft echter achter zijn vakbond staan en de vakbond staat dichter bij de mensen dan de politici. Dat hebben we nu wel bewezen,” reageert Vrancken.
Uitgedrukt in percentages is de verdeling in Limburg als volgt:
Ondernemingsraad: zetels 2016 tov 2012
ACLVB 5,66% (+0,6%)
ABVV 30,39% (-0,67%)
ACV 63,45% (+0,13%)
Comité Preventie en Bescherming: zetels 2016 tov 2012
ACVLB 5,40% (+0,22%)
ABVV 29,94% (+1,13%)
ACV 64,66% (-1,36%)