lento tekla yolan (Foto: Karel Hemerijckx)

Lento en slagerszoon starten allebei met vegan frituur

Yolan en Tekla, uitbaters van het succesvolle veganrestaurant Lento in Hasselt en Antwerpen, zijn van plan om een keten van vegan frituren op te zetten. De eerste gaat dit jaar nog open in Leuven. En ook in Diepenbeek komt er een foodtruck met frietjes en plantaardige snacks, gerund door slagerszoon Björn Wolfs van Frituur Lutselus.

Tekla Vancleynenbreugel (29) en chef-kok Yolan Bamps (32) maakten in een mum van tijd een culinair begrip van hun veganistische restaurant Lento in Hasselt. In 2022 stampten ze ook een Antwerpse tegenhanger uit de grond. “Een derde vestiging van Lento zit er niet in”, zegt Tekla, die het gezicht is van beide restaurants. “Een zaak op dat niveau kan je niet zomaar kopiëren, maar we hebben wel concrete plannen om met een vegan frituur te beginnen. Eigenlijk spelen we al jaren met dat idee: voor vegans die zin hebben in echte frietjes van de frituur en lekkere snacks zijn er nauwelijks opties. We zijn er dus van overtuigd dat mensen van ver zullen komen voor een vegan frituur met de typische Belgische frituurervaring.”

“Leuven is de perfecte uitvalsbasis om dit nieuwe concept leven in te blazen: het publiek is iets alternatiever en er zijn een heleboel studenten. De prijsklasse van een frituur is ook meer op maat van al die studenten dan een verfijnd restaurant. Klanten zullen zich alleszins aan onvervalste frituurkost kunnen verwachten: we gaan zelf bouletten, cervela’s, burgers, satés en curryworsten maken. En ook andere klassiekers zoals stoofvlees en vol-au-vent. Er zal zelfs shoarma op de kaart staan. Een naam voor de frituur hebben we nog niet, maar het is wel de bedoeling om het concept op termijn in meerdere steden te lanceren. We hopen de frituur in de loop van 2023 te openen.”

Diepenbeek
En ook bij Frituur Lutselus in Diepenbeek geloven ze in plantaardig gebakken frietjes. “Mijn neefje, die destijds in onze frituur werkte, heeft mij warm gemaakt voor de vegan keuken”, zegt uitbater Björn Wolfs, wiens vader vroeger nog slagerij had. “Als vegan kon hij – net als veel andere vegans – bijna in geen enkele frituur terecht. Veel mensen denken dat frietjes vegan zijn, maar in de meeste frituren wordt er natuurlijk dierlijk vet gebruikt. In 2019 begonnen wij daarom met ‘vegan Mondays’, een concept dat enorm aansloeg. Het voorbije jaar maakten we van donder- en zaterdagen onze ‘vegan days’, maar nu is het tijd voor een volgende stap. Onder de naam ‘Feeling Food’ beginnen we met een veganistische foodtruck, met een aparte frituurinstallatie. De foodtruck zal één week per maand naast de frituur staan en daarnaast ook ingezet worden voor events. Naast klassieke snacks verkopen we ook verse vegan burgers, vegan stoofvlees en zelfs vegan vol-au-vent.”

(Foto: Boumediene Belbachir)