Pascal Monette, voorzitter van het OCMW in Sint-Truiden, en schepen van Economie Pascal Vossius willen werklozen en leefloners inschakelen om de ravage in de fruitplantages op te ruimen. Oud-professor arbeidsrecht Roger Blanpain noemt het voorstel “dwangarbeid die je normaal alleen nog in landen als Birma aantreft”.
Monette en Vossius (foto) hebben er nochtans over nagedacht: “Door het noodweer van de afgelopen week weten heel veel fruittelers niet meer van welk hout pijlen maken”, aldus de twee liberalen. “Het fruit moet met de hand worden opgeraapt anders verzuurt de bodem. Ook de afgeknakte bomen moeten dringend worden opgeruimd. Dit extra werk legt voor jonge fruittelers een zware hypotheek op de toekomst, terwijl oudere fruittelers het nut van nieuwe investeringen niet meer inzien en denken aan stoppen. Voor de regio’s Haspengouw en Hageland dreigt een totale economische ramp!”
Beide heren menen dat werkzoekenden en leefloners zeker de tijd hebben om dit klusje te klaren. “Zij krijgen nu de kans om een belangrijke bijdrage te leveren in het redden van bedrijven, wat de hele regio en gemeenschap zal ten goede komen. We mogen die kans niet laten liggen.” Ze spreken niet van een verplichting, maar wel van een wederdaad van solidariteit, in ruil voor de inkomsten die ze van de samenleving ontvangen.
Blanpain kan er niet mee lachen. “Het is een cliché dat wel vaker opduikt na zo’n ramp. Maar dat kan gewoon niet. België heeft een hele reeks internationale verdragen getekend die dwangarbeid verbieden. Dat kan alleen nog in landen als Birma of zo,” verklaarde de emeritus in een Corelio-krant. “Absurd,” aldus Vossius en Monette. “Hij trekt het verhaal uit zijn context.”
Meldpunt
Monette en Vossius zijn alvast van plan een gemeentelijke meldpunt op te richten voor de getroffen fruittelers. “Deze mensen zit met enorm veel vragen”, zegt Vossius. “Je moet ook de menselijke drama’s niet onderschatten. De oogst van de komende jaren is plots heel onzeker. Wij willen hen door de administratieve mallemolen loodsen om compensaties te krijgen en ook op andere manieren een bijdrage leveren.”
Intussen hebben ook Voka en de Haspengouwse ondernemersclub @Hoc een stelling ingenomen in dit debat: Ze hebben lof voor dit voorstel van de Open VLD’ers, maar vragen de discussie open te trekken naar Rotterdams voorbeeld. “Mensen moeten niet enkel in noodgevallen geactiveerd worden, het leveren van een arbeidsprestatie in ruil voor een uitkering is een evidente vorm van solidariteit,” vindt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.