Voka Limburg maakt iedere maand een conjunctuurbarometer op, waarin zowel wordt gekeken naar de prestaties van onze economie in de afgelopen maand, als een vooruitzicht wordt geboden op wat ons weldra te wachten staat. In haar laatste analyse als chief-economist (ze transfereert op 1 januari als directeur-generaal van de afdeling voor familiebedrijven), staat Ellen Olislagers eerst stil bij het aantal starters. Daaruit blijkt dat we opnieuw afstevenen op een absoluut recordjaar. Goed nieuws, dus. Dat geldt ook voor de parameter van de export, die een opwaartse trend laat optekenen. Toch wordt op dat vlak een flinke krimp voorspeld voor Q1 van 2022.
Geen klachten uit de bouwsector. Die houdt de tent recht in Limburg. Ook volgend jaar zijn de tendensen heel positief, met goed gevulde orderboekjes. De marges lijken evenwel aan een krimp onderhevig in de komende maanden. Het zorgenkindje blijft de automobielsector, waar het aantal inschrijvingen in vrije val is. “Vooral een gevolg van het gebrek aan chips en andere onderdelen, waardoor de leveringen op zich laten wachten”, aldus Ellen Olislagers. “Gelukkig blijven de bestellingen van bedrijfsvoertuigen ongeveer stabiel.”
En dan de voornaamste kat om te geselen: de arbeidsmarkt. “Als je enerzijds het aantal werklozen fors ziet afnemen, en anderzijds het aantal vacatures de pan uitswingen, dan weet je dat er zich een groot probleem voordoet”, aldus de afscheidnemende doctor in de explicatieve wetenschappen. “Er zijn vandaag zowat dubbel zoveel openstaande vacatures dan in dezelfde periode vorig jaar, wat de penibele situatie pijnlijk zichtbaar maakt.”
Jahann Leten is -als conclusie- niet optimistisch over het begin van 2022. “De zonk in onze conjunctuur is niet te vermijden”, zegt hij. “Er zijn teveel parameters die de slechte richting uitgaan. De gevolgen van de Brexit, de toenemende energieprijzen, de verplichte loonsverhogingen, het schrijnend tekort aan mensen én de afwezigheid van personeel door coronamaatregelen: het is voor veel ondernemingen een schrikwekkende evolutie die zich zal vertalen in een negatieve spiraal. We hadden met Kerstmis graag een andere boodschap gebracht, maar helaas…”
Leten wil niet bij de pakken blijven zitten. “Mogelijke oplossingen zijn de uitbreiding van de flexijobs, waardoor mensen die meer dan 1 shift willen werken, kunnen bijspringen in sectoren waar de handjes welkom zijn. Bovendien wordt het écht tijd voor een ‘coronabarometer’, waarmee overheden gefundeerde beslissingen kunnen nemen op basis van voorspelbare situaties. Een groot verschil met het huidige adhoc-beleid, waarbij hele sectoren van de ene dag op de andere volledig met de rug tegen de muur worden gezet. Dat is écht verwerpelijk en moet te allen prijze vermeden worden.”