De provincies Limburg en Antwerpen waren in 2013 samen goed voor bijna de helft van de nieuwe jobs die door buitenlandse investeerders werden gecreëerd. Dat blijkt uit cijfers van Plant Location International, een dochter van IT-reus IBM. Buitenlandse investeerders kondigden vorig jaar 1.144 nieuwe banen aan in Limburg.
De cijfers staan in schril contrast met het onheil dat onze provincie de voorbije jaren heeft getroffen. “De cijfers moeten dan ook in hun context bekeken worden,” zegt Roel Spee van Plant Location International (foto). “Hoewel het aantal nieuwe banen dankzij buitenlandse investeringen in 2013 met liefst 48 procent steeg tegenover 2012, blijft het niveau historisch laag. Het aantal nieuwe jobs is bovendien lang niet voldoende om het aantal geschrapte banen te compenseren.”
In totaal werden in 2013 in heel ons land 4975 nieuwe banen aangekondigd in 198 buitenlandse investeringsprojecten. In de jaren 2003 tot 2008 waren er dat telkens tussen de 8.000 en 10.000. Met de crisis van 2008 daalde het aantal banen tot onder de 5.000. Opvallend is dat 48 procent van die nieuwe banen geconcentreerd zijn in de provincies Antwerpen (25 procent) en Limburg (23 procent). Oost-Vlaanderen komt op de derde plaats met amper 12 procent.
Logistiek
Logistiek heeft de auto-industrie, de farmaceutische industrie en de chemische nijverheid afgelost als belangrijkste sector voor nieuwe investeringen. De belangrijkste investeringen die vorig jaar werden aangekondigd in Limburg waren Ikea (Hasselt, 350 jobs), Hyundai (Tessenderlo, 80 jobs) en Nike (Antwerpen en Limburg, 500 jobs).
“De stijging van het aantal investeringen in de logistiek verklaart waarom Limburg het zo goed doet,” legt Roel Spee uit. “De regio Limburg beantwoordt aan alle eisen van grote logistieke bedrijven. De ligging in het achterland van de havens van Antwerpen en Rotterdam en de nabijheid van het Ruhrgebied, maken Limburg erg geschikt voor logistiek. Bovendien is er nog voldoende ruimte en is er een grote beschikbaarheid van arbeidskrachten.” Het fileprobleem blijkt buitenlandse investeerders niet af te schrikken. “Zeker niet in internationaal perspectief.”
Loonkosten
Volgens Roel Spee heeft onze provincie echter ook minpunten voor investeerders. “De energieprijzen bijvoorbeeld, zijn te hoog, zeker voor sectoren zoals de chemie, waar veel energie wordt gebruikt, en natuurlijk de loonkosten. België moet daar dringend iets aan doen, anders komt de concurrentiepositie van België in gevaar. Zelfs het vooruitzicht dat er iets aan de loonkosten gedaan wordt zou al voldoende zijn. Investeerders begrijpen ook wel dat de loonkostenhandicap niet in een oogwenk weggewerkt is.”