tombeekheyde

Kumpen realiseert één van strafste renovaties ooit

Het was een project waar Jan Kumpen persoonlijk de schouders onder heeft gezet en intussen is uitgegroeid tot één van de meest opmerkelijke renovaties in ons land. Tombeekheyde in Overijse, het sanitorium waar vroeger TBC-patiënten werden verzorgd, is na 30 jaar leegstand volledig getransformeerd tot een modern woonzorgcomplex met 127 rusthuiskamers en 24 assistentiewoningen.

Het prachtige gebouw van architect Maxime Brunfaut (die o.a. ook Brussel Centraal en de luchthaven van Zaventem ontwierp) werd geopend in 1936. Sinds het in 1987 leeg kwam te staan, was het totaal verloederd. In 1993 werd het complex beschermd als monument en bouwkundig werelderfgoed. Dat kon echter de verdere aftakeling niet verhinderen. Een doorn in het oog van Jan Kumpen, die alles in het werk heeft gesteld om Tombeekheyde een nieuwe bestemming te geven. Hij richtte in 2006 een nv op om schot in de zaak te brengen. Na een lijdensweg van nog eens 11 jaar zijn de werken voltooid.

Er werd maar liefst 30 miljoen besteed aan de renovatie. Bouwbedrijf Kumpen fungeerde als hoofdaannemer. Het resultaat mag gezien worden. De geest van het vroegere Sanitorium Lemaire is intact gebleven, mede door de strikte voorschriften die gelden voor de restauratie van een beschermd monument. Aan het centrum is ook een taverne en groenvoorzieningen die publiek toegankelijk zijn. Vlaams minister Geert Bourgeois mocht het nieuwe zorgcentrum maandag officieel openen.