Kristof Lambie, die samen met zijn vader Roger het bedrijf GPS in Genk leidt, liet zich in het kader van het VKW-programma Jonge Managers, Wijze Mentoren, coachen door Stephan Baptist, al een hele carrière actief als ondernemer en bestuurder van talrijke bedrijven (zoals Arte). We legden beiden een aantal vragen voor, te beginnen met ‘mentee’ Kristof:
Waarom wou je meedoen aan het programma? Op welke domeinen wou je (bij aanvang) iets bijleren van je mentor?
Kristof Lambie: “Het programma is een unieke gelegenheid om van ervaren ondernemers en managers te leren. Ik wou vooral advies inwinnen hoe de hele organisatie zich flexibel kan aanpassen in een snel evoluerende markt. Aangezien GPS de laatste jaren vrij stevig groeit, wilde ik ook graag weten hoe je naast de omzet, de brutomarge evenredig kan laten stijgen.”
Hoe verliep de kennismaking? Was er meteen verbondenheid merkbaar?
Kristof: “Mijn mentor heeft me meteen waardevol advies meegegeven, waar ik dadelijk mee aan de slag kon. Hij heeft mij toen vooral geleerd om een onderscheid te maken tussen de veldslagen die ik wil winnen en degene die misschien geen discussie waard zijn.”
Welke thema’s zijn er aan bod gekomen? Zijn er gaandeweg nieuwe items op de agenda geraakt?
Kristof: “Naast de eerder aangehaalde onderwerpen heeft mijn mentor vooral veel praktijkgericht salesadvies meegegeven. Zo heeft hij mij laten inzien dat we meer moeten focussen op onze USP’s. Verder gaf hij de raad mee om de afspraken te stroomlijnen die met de collega’s worden gemaakt.”
Hoe verliepen de contactmomenten concreet?
Kristof: “Tijdens de eerste afspraak heeft mijn mentor duidelijk aangegeven dat hij met veel plezier maandelijks wou afspreken, maar dat ik hiervoor het initiatief moest nemen. Door mijn drukke professionele agenda hebben we elkaar slechts om de twee maanden gezien. Ik bereidde deze ontmoetingen wel altijd goed voor om zoveel mogelijk uit het gesprek te halen. Doorgaans spraken we bij mij op kantoor af.”
Wat is de beste tip die je op zak hebt gestoken?
Kristof: “Mijn mentor bleek zeer goed te kunnen luisteren. Hij is ook iemand die heel eerlijk zegt wat hij ergens van vindt en dat apprecieer ik enorm. Naast de vele hands-on tips die ik heb meegekregen, heeft hij mij overtuigd om elke maand een beknopte resultaatrekening te maken, waarin je los van de stock, je winst berekent. Hierdoor kunnen we nu veel sneller analyseren en reageren op onverwacht margeverlies dan vroeger bij onze halfjaarlijkse afsluiting.”
En hoe heeft mentor Stephan Baptist de ervaringsoverdracht ervaren?
Waarom heb je ja gezegd toen de vraag er kwam om als mentor te fungeren?
Stephan Baptist: “Ervaring is het gemiddelde van alle vergissingen die je ooit hebt gemaakt.
Mijn ervaring wil ik delen met een jonge ondernemer die nog aan de start staat van zijn carrière. Verder geeft het mij de mogelijkheid om professioneel scherp te blijven. Tijdens mijn langdurig lidmaatschap van de werkgroep PO3 heb ik veel gehad aan VKW Limburg. Nu iets terug doen, lijkt mij normaal.”
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een high-potential?
Stephan: “Mijn mentee heeft zonder twijfel alle karakterisiteken van een high-potential.
Hij koppelt een gedegen opleiding aan een gezond verstand, staat met de twee voeten op de grond en heeft een groot empathisch vermogen. Bovendien is hij luisterbereid en staat hij open voor raad en advies. Ik werd ook getroffen door zijn helikoptervisie over het huidig en toekomstig reilen en zeilen in het bedrijf.”
Verliepen de contactmomenten zoals je zelf had gedacht? Welke aspecten zijn er meer of minder aan bod gekomen?
Stephan: “Ik had gedacht dat we mekaar frequenter zouden zien. Het feit echter dat mijn mentee onze ontmoetingen zeer goed voorbereid, maakt dit ruimschoots goed. We hebben het al uitvoerig gehad over maandrapporteringen, de motivatie van de medewerkers, zin en onzin van boni, winstmarges en omzetten, de opvolgingspolitiek…”
Heb je zelf iets opgestoken van de mentee?
Stephan: “Zonder twijfel. Als jonge wolf bekijkt en beleeft hij onze digitale samenleving op een manier die voor mij zeer leerrijk is.”