Met meer dan 73 miljoen euro bedrijfsopbrengsten en een nettowinst van 21,8 miljoen euro mag KRC Genk van een recordjaar spreken. Dat blijkt uit de zopas goedgekeurde jaarrekening van de vzw. Wat er met goed gespekte oorlogskas zal gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. “Het geeft ons wel iets meer ruimte om onze beste spelers langer te kunnen houden”, zegt voorzitter Peter Croonen.
Racing Genk heeft afgelopen boekjaar (tot 30/6) goed geboerd. De inkomsten uit de exploitatie bleven nagenoeg dezelfde, maar door de geslaagde Europese campagne en vooral door de meerwaarde op de transfers, stegen de opbrengsten spectaculair. De verkoop van spelers als Bailey, Ndidi, Kabasele en Kebano brachten zo’n 40,5 miljoen in het laatje. Daarentegen namen ook de kosten toe, onder meer door de Europese verplaatsingen en de gestegen loonmassa. Zodoende bleef er van 73 miljoen bedrijfsopbrengsten een resultaat over van 21,8 miljoen euro, een bedrag dat werd toegevoegd aan het eigen vermogen (nu 43,9 miljoen). Met een solvabiliteit van 69 procent, een rentabiliteit van 49,7 procent en een liquiditeit van 1,9 mag KRC Genk zich een erg gezonde club noemen.
Het bestuur en de directie gaan niet zweven door dit mooie resultaat. “We beseffen dat we op financieel vlak erg afhankelijk zijn van de transfers, en gaan dus geen gekke dingen doen met onze spaarpot”, aldus algemeen directeur Patrick Janssens. “We parkeren deze bonus en zullen zien waar we de centen voor nodig hebben. Een eerste punt is alvast de provisie die we aanleggen voor de uitbreiding van de infrastructuur, zoals het jeugdcomplex.”
Voorzitter Peter Croonen geeft aan dat de extra middelen ook het sportieve beleid ten goede komen. “Wij blijven als club afhankelijk van de grote uitgaande transfers die we regelmatig moeten realiseren. Maar deze spaarpot geeft ons iets meer buffer om te beslissen of we gegeerde spelers al dan niet moeten verkopen”, zegt hij. Patrick Janssens vult aan: “Intussen zoeken we naar extra inkomsten die minder van het sportieve afhankelijk zijn, zoals de exploitatie van het stadion (er werd een stadiondirecteur aangeworven), de uitbreiding van de commerciële cel (ook 2 extra aanwervingen) en de vergroting van het wingebied voor onze achterban (Kempen, Vlaams-Brabant,…).”
Afhankelijk van de wintermercato kunnen de cijfers voor het lopende boekjaar (tot 30/6/2018) nog sterk veranderen, maar omdat er deze zomer alleen geld is binnengekomen voor Timothy Castagne en er geen Europees voetbal wordt gespeeld, zou een break-even al een mooi resultaat zijn.