“Het is via een connectie in het Tokyo Institute of Technology dat we deze uitvinding ontdekt hebben”, vertelt Gor Nazaryan, een jonge selfmade ondernemer die met zijn ander bedrijf Digoo IT een fantastisch groeiparcours heeft afgelegd (zie kaderstuk onderaan). “Het gaat om een technologie die als eindwerk werd naar voor gebracht en verbluffende resultaten oplevert. De metalen plaatjes zijn niet-magnetisch en bestaan uit composietmateriaal waar 28 stoffen in verwerkt zijn. Door de samenstelling wordt de ruis op de stroomlijn gefilterd. Dit levert een energiebesparing op van 8 tot 15% op jaarbasis. Een echte innovatie.”
De plaatjes die Enersol exclusief invoert uit Japan, bestaan in 3 soorten. “Eén type voor residentiële toepassingen, eentje voor middenspanning en een laatste voor de industrie (hoogspanning). Afhankelijk van je installatie heb je één plaatje nodig voor thuis, tot een paar honderd voor industriële omgevingen. Het is telkens maatwerk.”
Gor Nazaryan heeft alvast fors geïnvesteerd in de aankoop van een eerste lading in de 3 types. “We gaan hiermee in eerste instantie tests uitvoeren”, zegt hij. “Ik wil met voorbeelden van hier aantonen dat het werkt. We zetten met veel plezier een testcase op bij bedrijven die zich kandidaat stellen. Een onafhankelijke expert mag dan de metingen komen doen. Pas als resultaten positief zijn, gaan we van start met de verkoop. De prioriteit is het overtuigen van de sceptici. Ik begrijp dat de voorbeelden van buitenlandse proefopstellingen hier niet gevalideerd worden. Zelfs specialisten durven zeggen dat het te mooi is om waar te zijn. Kijk, dat gaan we dus ontkrachten met duidelijke, transparante meetgegevens. Ook bij Energyville in Genk (KU Leuven) gaan ze onderzoek verrichten. Pas daarna ligt de markt helemaal open.”
“Ik ben erg vastberaden om te bewijzen dat het werkt”
Gor Nazaryan
De jonge ondernemer heeft berekend dat de terugverdientijd 1 tot 2 jaar bedraagt. Dit aan een prijs van 175 tot 350 euro voor een plaatje. “Dat is goed nieuws voor iedereen”, zegt hij. “Het levert onze klanten een forse kostenbesparing op en vermindert bovendien aanzienlijk de CO2-uitstoot. Het is met andere woorden een technologie die een ingrijpende verandering in gang kan zetten. En nog een voordeel is de extra werkgelegenheid die we als exclusief invoerder voor Europa en de UK kunnen bieden bij verdelers en installateurs.” Enersol Europe heeft de ambitie om na België ook de buurlanden te gaan bedienen. “Ik ben vastberaden om te bewijzen dat deze innovatie een wereld van verschil zal maken”, besluit Gor Nazaryan. (Lees verder onder de foto)
Van asielzoeker naar 15 miljoen omzet
Het ondernemersverhaal van Gor Nazaryan is veel breder dan de start-up Enersol. “Mijn ouders zijn in 2000 als asielzoekers vanuit Armenië naar België gekomen”, zegt hij in onberispelijk Nederlands. “We hebben altijd in Meeuwen-Gruitrode gewoond. Daar deed ik vakantiewerk in een winkel. Op vraag van een klant verkocht ik hem een tweedehands laptop, en zo is de bal aan het rollen gegaan. Letterlijk vanop mijn stoffige zolderkamer heb ik een webshop opgezet om verouderde laptops en printers op te kopen, waar nodig te upgraden en vervolgens door te verkopen. Zo is Digoo IT ontstaan. Vanuit Meeuwen (thans Oudsbergen) ben ik naar Genk gegaan, waar ik een klein winkeltje in IT-materiaal ben gestart. Maar de business is zodanig gegroeid dat we vorig jaar zijn uitgeweken naar een KMO-pand in Lommel. Vandaag hebben we zo’n 10.000 laptops op stock, die we in heel Europa doorverkopen. Materialen die niet meer kunnen dienen, worden ontmanteld voor recyclage. Zo dragen we bij aan een beter milieu.” Digoo IT heeft 2020 afgesloten met een omzet van 15 miljoen euro.