kasteel bokrijk

Kasteel is kader om vaklui te vormen

Het Kasteel van Bokrijk krijgt eindelijk een nieuwe functie. Met 2,5 miljoen euro Salk-geld opent er het VAKlab. Dat is een centrum waar ambachtsmensen hulp krijgen om ondernemer te worden. Ze leren er concreet hoe ze hun creatieve producties aan de man kunnen brengen en dus hoe ze ervan kunnen leven.

VAKlab is een gloednieuw expertise- en dienstencentrum rond vakmanschap en ondernemerschap in het Kasteel van Bokrijk. “Hiermee willen we hedendaags vakmanschap verder ontwikkelen en ondernemerschap stimuleren”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “Door creatieve vaktechnische talenten te begeleiden naar het zelfstandige ondernemerschap kunnen we de ondernemerscultuur in onze provincie blijvend versterken. Zo wordt de vakman van weleer de innovatieve ondernemer van morgen.”

VAKlab richt zich op pre-starters, starters en vaklui die al langer ondernemer zijn. Ze kunnen in Bokrijk genieten van talrijke activiteiten en diensten. “Een goede vakman combineert een doorgedreven vakkennis en het vermogen om deze kennis -al doende- in een kwalitatief en eerlijk product om te zetten”, weet Philtjens. “Het is een samengaan van hoofd, handen en hart. Het is dat potentieel dat we via VAKlab ook op economisch meer zichtbaar willen maken door de vakmensen de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben.”

Vanaf 2019 opent VAKlab bovendien drie open ateliers in drie historische gebouwen van het Openluchtmuseum. Vakmensen kunnen hier in contact komen met andere makers en vakdomeinen, om zo nieuwe ideeën en prototypes te ontwikkelen. De ruimtes bieden ook de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen in een omgeving die technisch volledig up to date is.

Voor dit project ontvangt Bokrijk 40% steun vanuit het EFRO-subsidiefonds (1 miljoen euro).