“14 jaar geleden koos ik samen met mijn partner Danny Daniëls voor het ondernemerschap”, vertelt Karen. “Eens ons bedrijf in een stroomversnelling kwam, werd de 55-uren werkweek van de gemiddelde zaakvoerder ook onze realiteit. En dat kon anders, dacht ik.”
“Ik ruilde mijn operationele rol in voor die van de strategische ondernemer. Ons bedrijf werd zodanig ingericht dat het ook zonder ons draait. Voor mij betekende dit eerst 80% werken in de zaak, 20% werken aan de zaak, en in de weekends… vrij voor de kids. Sinds kort keer ik deze 80-20 regel nog eens om.”
Een uitstekende keuze, vindt Karen zelf. “Operationeel misbaar zijn is ook belangrijk om snel te kunnen schakelen op actuele uitdagingen. Denk aan de pandemie en haar gevolgen, zoals stijgende grondstofprijzen, moeizame toeleveringen, stevige loonindexeringen en hoge energieprijzen. Het zijn situaties waarin je vanuit een helicopterview naar de markt en je zaak moet kunnen kijken. Bovendien is een goede work-lifebalance belangrijk, wil je je bedrijf succesvol opschalen en genoeg zuurstof opdoen voor nieuwe ideeën.”
Met haar boek YOLOpreneur wil Karen ondernemers aanzetten tot slim ondernemen, in combinatie met ten volle genieten van het leven. Het model dat haar ertoe gebracht heeft om de zaken vanuit een breder perspectief te bekijken (HERO-model), beschrijft ze in haar boek. En dat spreekt duidelijk aan, want de jury van de wedstrijd Managementboek van het Jaar heeft het werk van de Limburgse alvast op de longlist van potentiële winnaars geplaatst. Alvast een mooie bekroning, op zich. Op 7 maart volgt de shortlist van vijf resterende kanshebbers, en op 20 april wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Managementboekengala.
Wie benieuwd is naar het werk van Karen Dendas kan het alvast vinden bij Lannoo Campus (online en offline) of via deze link.