“We zijn eindelijk vertrokken,” lacht Jiri Bossuyt van Fish 2 be in Kinrooi. “De eerste vissen zijn verkocht, 30.000 stuks. Ons eerste commercieel succes.”
Fish 2 Be werd in 2013 opgericht door bio-ingenieur en specialist in aquacultuur Jiri Bossuyt (35), samen met zijn zus Katrien en een privé-investeerder. Het idee van de ecologische viskwekerij sleepte de tweede prijs in de wacht bij de businessplanwedstrijd Bizzidee en kreeg ook het nodige risicokapitaal toegeschoven door de Limburgse investeringsmaatschappij LRM.
Fish 2 Be vestigde zich in een voormalige kippenstal in Kinrooi. “We werden mee aangetrokken door het duurzame agrarische project Agropolis,” zegt Bossuyt, die kan bogen op jaren internationale ervaring.
Normaal gezien had Fish 2 Be vorig jaar al een eerste lading van 60.000 tot 80.000 jonge snoekbaarzen moeten afleveren. “Maar door biologische problemen is dat niet gelukt. Het is hard werken geweest, maar die problemen zijn nu onder controle,” verzekert Bossuyt.
Zopas is de eerste lading van 20.000 snoekbaarsjes richting Duitsland vertrokken. Ze zijn aangekocht door ‘opkwekers’, die de volgroeide Limburgse snoekbaarzen later doorverkopen aan restaurants, gespecialiseerde winkels en vissportverenigingen. Een tweede lading van 10.000 snoekbaarzen – die op vraag van de klant wat groter moeten zijn – vertrekt binnenkort.
Uniek
Het unieke aan Fish 2 Be is dat broer en zus Bossuyt erin geslaagd zijn om ook snoekbaars te kweken buiten het natuurlijke seizoen. “Door de temperatuur van het water en de duur van het licht te manipuleren, houden we de broedvissen eigenlijk voor de gek,” legt Jiri Bossuyt uit. “We doen ze denken dat het weer tijd is om te paaien. Zo zijn we erin geslaagd om in oktober vorig jaar een tweede ‘oogst’ binnen te halen.” Hoe dat precies in mekaar zit, wil Bossuyt niet kwijt. “Dat is ons industriële geheim,” lacht hij.
Daarmee wordt de capaciteit van de kwekerij alleszins flink opgetrokken. “We zijn nu in staat om in één jaar vier keer telkens 120.000 pootvissen te kweken, of 480.000 stuks per jaar. Daarvoor moeten we wel meerdere groepen broedvissen inzetten,” legt Bossuyt uit. “We hebben al heel wat aanvragen. Als het zo verder gaat, zou het best kunnen dat we hier zullen uitbreiden. En ik zal binnenkort alvast een extra medewerker in dienst moeten nemen. Nu werken we hier zeven dagen op zeven.”