Vrijdag start bij de bekende modezaak Couture Jeurissen in de Hasseltse Kapelstraat de definitieve uitverkoop. Eind dit jaar sluiten zaakvoerders Christophe Jeurissen (60) en dochter Marie-Lynn (28) na 80 jaar de deuren.
In 1940 startten Dolf Jeurissen en zijn vrouw Anny een stoffenwinkel in de Demerstraat. “Daarna volgden een kinderkledingwinkel in de Hoogstraat en een pelsenwinkel in de Kapelstraat. Die zijn intussen allebei gestopt”, zegt Christophe. “Eind 1950 kochten mijn ouders de huidige winkel. Ze beperkten zich tot dameskleding. De Kapelstraat was zeker niet de chique winkelstraat die het nu is. Slagerij Quetin was onze overbuur en er was nog een bakker. Verder niets. Ik durf gerust te zeggen dat mijn ouders, samen met onze overburen van de familie Helsen, de grondleggers van de Kapelstraat in de huidige vorm geweest zijn.”
Prêt à porter
Toch kan je hun start niet vergelijken met wat ze nu doen. “Tegenwoordig scoren we de helft van onze omzet wereldwijd, omdat we redelijk snel hebben ingezet op onlineverkoop. Terwijl vroeger de klanten voor ons stonden, sturen we nu kleding naar Kazachstan, Amerika en Korea. Helemaal anders dan vroeger”, zegt Christophe. “Toen bestond er zelfs geen kant-en-klare kleding. De mensen kozen een patroon en een stof, waarna hun kleding werd gemaakt in een van onze twee ateliers. Later kregen we toegang tot internationale collecties en begin jaren ’60 verscheen de eerste kant-en-klare kledij op de markt in België. Die vond je amper in een tiental winkels in het hele land, waaronder de onze. Met Louvre en Morhaye kregen we er iets later nieuwe collega’s bij in Hasselt. De vrouwen van de bakkers, slagers, dokters, advocaten en apothekers trokken naar die drie. We haalden geregeld echte modetopstukken naar hier, maar dat werkte alleen in de vitrine. Hasselt is en blijft een provinciestad.”
Morin
Jeurissen was dan ook niet de goedkoopste winkel in de stad. Jos Ghysen maakte er zelfs een flinke grap over. “Fantastische reclame voor ons, de stadsgidsen gaan hun discours nu moeten aanpassen”, zegt Christophe. “Geregeld zien we hier groepen met de rug naar onze winkel staan kijken naar het balkon boven de winkel van Van Esser. Jos vertelde immers dat het kindje van de Morin, dat daar bij de Zevenjaarlijkse feesten altijd aan het balkon bengelt, echt gevallen is. Dat kind was, volgens hem, dusdanig geschrokken toen het de prijzen in de vitrine bij Jeurissen zag. Tegelijk draaien de mensen zich dan om en zo zien wij altijd lachende gezichten voor onze winkel. We hebben er altijd hard mee gelachen. Een geslaagde grap.”
Fijne manier
In 2015 stapte dochter Marie-Lynn mee in de zaak. “Zij is de vierde generatie”, zegt Christophe. “Het was eventjes slikken toen ze de zaak niet wilde verderzetten, maar ik begrijp haar helemaal. Ze zoekt haar eigen weg wel. Ik ga op de kleinkindjes passen, fietsen, golfen en wat helpen in het Modemuseum of Z33. En zo kunnen we stoppen op een fijne manier.”
Dirk Jacobs