In 2018 zwaaiden de deuren open van een nagelnieuw complex op het Thor Park. Meteen gingen de partners in dit verhaal, met name SyntraPXL, VDAB en Stad Genk, zich met man en macht inzetten voor de opleiding van technisch talent. Op de innovatieve campus werd -met behulp van middelen uit Europa en Vlaanderen- vooral ingezoomd op de praktische kant van de diverse knelpuntberoepen.
“Het uitgangspunt was, en is nog steeds, het afleveren van technische profielen waar de arbeidsmarkt om vraagt”, zegt Dirk Vanstipelen, Directeur-Afgevaardigd Bestuurder bij SyntraPXL en voorzitter van de Raad van Bestuur van T2-campus. “Toegegeven, het was in de beginfase niet altijd even gemakkelijk om de werkwijze en belangen van de 3 organisaties in T2-campus op één lijn te brengen. We zijn intussen sterk naar elkaar toegegroeid en werken vanuit ieders sterkte aan het gemeenschappelijk, hogere doel. Dat overstijgt de belangen van elke partner.”
Altijd nieuwe dingen
De cijfers liegen er niet om: T2-campus is een succes. “Doorheen de jaren lieten we zo’n 50.000 unieke personen van technologie proeven in onze state-of-the-art omgeving”, aldus nog Vanstipelen. “Door onze middelen te bundelen konden we bovendien die opleidingen organiseren waar de economie het meeste nood aan heeft. Denk daarbij niet alleen aan de eerder klassieke trainingen, maar ook aan innovatievere thema’s als batterijtechnologie, robotica of waterstoftechnieken.”
Voor Jan en Alleman
VDAB Limburg evalueert de samenwerking op Thor Park eveneens erg positief. “De leerinhouden, methodieken en infrastructuur die we in onze campus gebruiken, zijn aangepast aan de arbeidsmarkt, waardoor onze cursisten meteen inzetbaar zijn”, vertelt directeur Joris Philips. “Waar men in deze voormalige mijnsite indertijd nog grondstof ontgon, ontginnen we nu talent én kennis. Iedereen die T2-campus betreedt, wordt beschouwd als potentiële trainee. Jong of oud, werknemer of werkzoekende: er is een aanbod voor iedereen die zich wil reskillen of upskillen binnen techniek en technologie. Zo vullen we zowel nu als in de toekomst zoveel mogelijk technische vacatures in en dragen we bij aan een krachtig ecosysteem.”
Studenten stimuleren
Wim Dries, burgemeester van Genk, ziet de meerwaarde duidelijk in. “Ook in het onderwijslandschap heeft T2-campus zijn plek veroverd”, vult hij aan. “Heel wat scholen maken gebruik van het aanbod van EducaThor (onderdeel van de campus), waar leerlingen intensief geprikkeld worden omtrent STEM-richtingen. Zo maken we hen warm voor een arbeidsgerichte opleiding, wat ontzettend belangrijk is voor onze bedrijven en voor de welvaart in Limburg. Meer zelfs: we zien dat scholen uit heel Vlaanderen de weg naar T2-campus gevonden hebben. Een evolutie waar we ook vanuit het Vlaamse onderwijs de nodige waardering voor krijgen.”
Om de verjaardag van de campus te vereeuwigen, zal kunstenaar Koen Vanmechelen weldra een indrukwekkend kunstwerk onthullen dat doet nadenken over techniek en natuur.