Kriekels in de race

Jan Kriekels wringt 70.000 eendjes de nek om

Jan Kriekels, de flamboyante CEO van verwarmingsproducent Jaga, engageert zich voor een opmerkelijke actie. Zowat 70.000 plastic eendjes, die weldra in een grote race ten voordele van het goede doel op de Demer zullen drijven, zullen door Kriekels en een horde schoolkinderen verwerkt worden tot een uniek kunstwerk. “Door zelf iets met hun eigen handen te creëren, krijgen de kinderen meer voldoening dan gewoon iets te kopen”, vindt Kriekels.

Op 27 mei is het zover: dan worden zowat 70.000 eendjes in de Demer gedropt voor de Limburgse Eendjesrace 2018. Met deze de sympathieke actie zamelt het streekfonds Een Hart voor Limburg geld in voor maatschappelijk kwetsbare kinderen. De eigenaar van het snelste eendje mag naar huis in een splinternieuwe Mercedes van Groep Jam.

Uiteraard wordt er aan het milieu gedacht en blijft het plastic niet in het water drijven. De firma Decoster heeft zich geëngageerd om na de finish alle eendjes op te vissen. Daarna worden ze gerecycleerd, en dat gebeurt onder leiding van ondernemer Jan Kriekels, een notoir voorvechter van de circulaire economie.

“De nadruk ligt op het bij elkaar brengen van kinderen en jongeren en hen zelf iets te laten creëren met hun eigen handen”, legt Kriekels uit. “Door zelf iets te creëren met de middelen die voorhanden zijn, leren ze zichzelf beter kennen en krijgen ze bovendien veel meer voldoening dan iets simpelweg te kopen. Zo willen wij de kinderen bewustzijn bijbrengen en zich betrokken laten voelen in dit project van collectieve creativiteit.”

Het engagement van de ondernemer gebeurt tevens uit duurzaamheids-overwegingen. “We willen de kinderen op een creatieve en educatieve manier sensibiliseren om verdere groei van de plastic soep te vermijden. Jaarlijks komt er immers meer dan 5 miljoen ton plastic afval in onze zeeën terecht. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een grote plastic brij. Dit kost jaarlijks miljoenen dieren het leven: vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen. Het plastic afval dat in de zeeën terechtkomt verteert immers niet en dat moeten jongeren weten.”

Het kunstwerk zal worden onthuld op 21 juni, de midzomernacht.