Twee jaar geleden werd de vijftigste verjaardag van restaurant Figaro gevierd. “Ik blijf koken zolang ik geen fouten maak en mijn keuken in de smaak valt”, zei chef Jacques Colemont toen. Te oordelen naar de recente commentaren in de culinaire gidsen Michelin en Gault&Millau, is zijn houdbaarheidsdatum ook nog lang niet verstreken. Zijn clienteel is dezelfde mening toegedaan: tussen de twee lockdowns was de zaak vrijwel elke dag volzet en de takeaway loopt momenteel als een trein.
Maar onlangs kreeg Colemont een aanbod om het pand van zijn restaurant te verkopen aan een Limburgse ondernemer, die er privé wil gaan wonen. De chef-kok ging overstag. “Het is inderdaad allemaal snel gegaan”, zegt Colemont. “Tussen aanbod en handtekening zat er hooguit een week. Ik heb geweend toen de verkoop beklonken werd, maar anderzijds ben ik toch ook wel blij dat het op deze manier is gegaan. Nu is het culinaire hoofdstuk op deze plek definitief afgesloten. Ik had nog vijf jaar kunnen doorgaan, maar haalde ik dan nog hetzelfde niveau? Dit eenmalige aanbod was een mooie gelegenheid om in schoonheid te eindigen. Ik heb daarom het verstand laten doorwegen op de emotie.”
Wat hij nu gaat doen? “Niet meer koken, want dan wordt het weer stressen. Ik heb me al ingeschreven voor de Franse les en krijg nu meer tijd om me bezig te houden met mijn kleinkinderen. En uiteraard ga ik nog geregeld een culinair uitstapje doen in binnenen buitenland”, besluit Colemont.