De logistieke sector kan de komende jaren zorgen voor 12.000 nieuwe jobs. Dat zegt voorzitter Ivo Marechal van het Logistiek Platform Limburg. Om dat te kunnen realiseren, pleit het Platform voor de oprichting van strategisch onderzoekscentrum voor logistiek en mobiliteit.
De afgelopen jaren is er in Limburg veel werk verricht om van onze provincie een sterke logistieke regio te maken, vindt Ivo Marechal. Momenteel zijn de 190 logistieke bedrijven die in Limburg actief zijn, goed voor 10.000 directe en 16.000 indirecte jobs. Bovendien steeg de omzet van de sector met ruim 26 procent.
Maar het kan nog beter. In het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) wordt logistiek duidelijk bevestigd als speerpuntsector, aldus Ivo Marechal. De sterke resultaten die de sector vandaag kan voorleggen, zijn een uitstekend startpunt voor de verdere ontwikkeling van de logistieke sector.
Op de ruim 700 hectare bedrijventerrein die voor logistieke activiteiten beschikbaar zijn, zouden bovendien nog eens 12.000 banen gecreëerd kunnen worden. Bovendien biedt de sector heel wat kansen voor laaggechoolden.
Onderzoek
Om de logistiek verder uit te bouwen, pleit het Logistiek Platform Limburg voor de oprichting van een strategisch onderzoekscentrum voor logistiek en mobiliteit. De resultaten moeten zorgen voor innovatie, ontwikkeling van nieuwe producten en de creatie van spin offs. De partners van het Logistiek Platform Limburg daarin zijn UHasselt, de Universiteit Antwerpen, Het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit, het Vlaams Instituut voor de Logistiek, Flanders Drive, VVL-Febetra en Circuit Zolder.