The Wall BNE Ferro

Investering van 6 miljoen in nieuwe fabriek

In januari zal op het Overpeltse Nolimpark het nieuwe recyclagebedrijf BNE Trading & Recycling de deuren openen. De start-up legt zich toe op de verwerking van metalen uit afgedankte apparatuur. De installatie is vergund om 60 ton per dag te verwerken. “Maar op termijn hopen we dit te verhogen”, aldus de zaakvoerder Rudi Hoex.

Het nieuwe bedrijf werd ondergebracht in de vroegere Starline-fabriek en is een onderdeel van de naastliggende schrootverwerker Multi Continental Group, een bedrijf van Nederlandse oorsprong. Aanvankelijk zou BNE al in juli openen, maar een brand in volle testfase -vermoedelijk door zelfontbranding van een batterij- gooide toen roet in het eten. Enkele machines moesten hersteld worden en daarom volgt nu pas de feestelijke opening.

“Deze recyclingplant zal zich toeleggen op de recuperatie van ferrometalen en non-ferrometalen uit afvalstromen van afgedankte apparaten”, vertelt zaakvoerder Rudi Hoekx. “Eind 2016 zijn we op dit initiatief beginnen broeden, om zo onze toekomst veilig te stellen. We zitten -zeker voor Limburg- met een unieke verwerkingsinstallatie aangezien we werken met opgesplitste lijnen met stortbunkers. Hieraan gaat natuurlijk een manueel proces vooraf waarbij personeel lithiumbatterijen en andere gevaarlijke onderdelen verwijdert uit apparaten.”

De afvalstromen kunnen uit verschillende richtingen aangeleverd worden. “Bijvoorbeeld afval uit de industrie, maar ook Recupel kan een leverancier worden. Ons eindproduct blijft een afvalstof, maar wel helemaal zuiver en geschikt om terug gesmolten te worden tot een grondstof. Op dit moment zijn we vergund om 60 ton per dag te verwerken. Op termijn willen we dit eventueel verhogen, maar dan moeten we in samenspraak met de bevoegde overheden onze milieuvergunning aanpassen. We zitten echt aan de bron van de circulaire economie, een positie waar we een hele groei verwachten.”

Aanvankelijk zullen een 20-tal mensen aan de slag gaan. “Maar we hopen snel naar een tweede ploeg te gaan, goed voor 15 extra werkkrachten. Het gaat om investering van rond de zes miljoen euro, aankoop van de gebouwen destijds niet meegerekend.”