Investering van 140 miljoen mogelijk afgeblazen

De plannen van het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma om een biostoomcentrale te bouwen in Paal-Beringen, dreigen aanzienlijke vertraging op te lopen en zijn mogelijk zelfs ten dode opgeschreven. Dat zeggen voorzitter Tony Coonen (foto) en algemeen directeur Ludo Kelchtermans naar aanleiding van de jaarvergadering. Door het wegvallen van de groenestroomcertificaten komt de financiering van de nieuwe afvaloven in het gedrang. “Dat zorgt voor een uitstel van minstens een jaar,” aldus Kelchtermans.

tony coonenMet de bouw van een nieuwe en ultramoderne biostoomcentrale in Beringen door Bionerga – met Nuhma als grootste aandeelhouder – is een investering gemoeid van 120 tot 140 miljoen euro. De centrale met een capaciteit van 200.000 ton afval per jaar vervangt de afvaloven in Houthalen-Helchteren, die in 2020 wordt stilgelegd. De installatie in Houthalen-Helchteren is inmiddels 30 jaar oud en met een capaciteit van 100.000 ton ook te klein.

In de biostoomcentrale op het industrieterrein Ravenshout is het de bedoeling om niet-gevaarlijk en niet-recycleerbaar afval te verbranden en om te zetten in energie. Die word in de vorm van warmte geleverd aan bedrijven in de omgeving en omgezet in elektriciteit. Een van de toekomstige klanten is het chemiebedrijf Borealis, dat hierdoor minder fossiele brandstoffen moet gebruiken. Een besparing van 50 miljoen liter stookolie…
Maar…
Normaal gezien had Bionerga volgend jaar al met de bouw willen beginnen, maar een wijziging in de regelgeving dreigt nu minstens voor ernstige vertraging te zorgen. “De nieuwe berekeningswijze voor het toekennen van de groenestroomcertificaten, waardoor slechts de helft van de investering voor subsidies in aanmerking zou kunnen komen, vormde al een serieus probleem,” zegt algemeen directeur Ludo Kelchtermans van Nuhma. “Maar de beslissing van de Vlaamse regering dat bepaalde installaties met een minimum vermogen van 20 megawatt, zoals Biostoom Beringen, helemaal geen recht meer hebben op groenestroomcertificaten, is echt wel Kafka. Centrales die houtafval uit Canada of de Verenigde staten laten overkomen, krijgen daarentegen wel groenestroomcertificaten, terwijl een bedrijf zoals het onze, wordt uitgesloten. Bovendien gaan die andere centrales ook nog eens de mottenbollen in na afloop van de groenestroomcertificaten. Dat is trouwens al volop aan het gebeuren. Terwijl wij ook in de toekomst Limburgs huishoudelijk afval zullen blijven verbranden.”

Het wegvallen van de groenestroomcertificaten is een serieuze streep door de rekening van Nuhma, dat de financiering van het project in het gedrang ziet komen. “We schatten de opbrengst aan groenestroomcertifacten voor het project in Beringen op vier tot zes miljoen euro per jaar,” legt Ludo Kelchtermans uit. “Over een periode van tien jaar gaat het dus over 30 tot 40 procent van het totale investeringsbedrag.”

Raad van State

“Het hoeft niet te verbazen dat het project van Bionerga daarmee ten dode is opgeschreven,” zucht Ludo Kelchtermans. Maar toch geeft Nuhma zich niet gewonnen. “Het kan niet de bedoeling zijn dat we al het Limburgse afval naar Oostende gaan transporteren om het daar te verbranden. We gaan de nieuwe situatie bekijken en op zoek naar nieuwe financieringsmogelijkheden. Maar dat de nieuwe situatie op zijn minst zorgt voor ernstige vertraging, staat wel vast.”

Mogelijk stapt Bionerga nog naar de Raad van State. “Het besluit is immers in strijd met het Vlaams Energiedecreet,” vindt voorzitter Tony Coonen. “In dat Energiedecreet wordt immers het principe gehuldigd dat alle groenestroominstallaties recht hebben op groenestroomcertificaten. Dat recht dreigt nu volledig weg te vallen voor Bionerga.”