inge van hoef 3

Inge Van Hoef: “Met een frisse geest kan je de hele wereld aan”

Haar broer Jo is erg uitbundig, zij is eerder gereserveerd. Toch vormt Inge Van Hoef samen met haar broer een magisch duo dat de vlam in de pan doet slaan bij industriebouwer Axor. Van 13 naar 31 miljoen omzet? Daar heeft de vrouwelijke touch van Inge zeker toe bijgedragen. “Het zit soms in de kleine dingen”, zegt ze. “Een luisterend oor bieden aan medewerkers, bijvoorbeeld. Dat wordt enorm gewaardeerd en maakt dat je er heel veel van terugkrijgt.”

Inge Van Hoef stapte in 2008 na haar studies Handelswetenschappen in het bedrijf van haar vader Jaak. “Dat was aanvankelijk niet de bedoeling, maar toen de vraag is gekomen, ben ik er toch ingerold”, vertelt ze. Broer Jo, twee jaar ouder dan zij, was toen al bij Axor actief. “Ik hield me bezig met de administratie, als bediende, terwijl Jo instond voor de verkoop. Zo leerden we allebei de kneepjes van het vak. In 2011 hebben we dan de A-Holding opgericht en samen in 2014 de zaak overgenomen.” Mede-stichter Jaak is intussen met pensioen. “Maar hij komt nog regelmatig binnen, en staat altijd open om advies te geven. Waar we handen te kort komen, springt hij zelf nog regelmatig bij. Het is fijn dat hij nog zo betrokken is”, aldus Inge.

Aanvullende talenten
Samen met haar broer maakte ze dus de stap van werknemer naar werkgever. “We zijn nog steeds collega’s onder elkaar, en niet ‘de bazen’ die opleggen wat iedereen moet doen. Uiteraard nemen Jo en ik wel de beslissingen, en dat gebeurt altijd eensgezind. Mijn broer en ik zijn twee handen op één buik. We hoeven maar een blik uit te wisselen om te weten wat de andere denkt. Dat we steeds op dezelfde golflengte zitten, is superbelangrijk om het bedrijf consequent te kunnen aansturen.” Toch verschillen ze sterk van persoonlijkheid. Waar Inge vooral bedachtzaam, gereserveerd en beschermend is, zal Jo meer ‘upfront’ de dingen benoemen zoals ze zijn, en meer uitbundig op voor voorgrond treden. “We vullen elkaar dus heel goed aan, en dat is wat ons bedrijf zo sterk maakt”, weet Inge. “Zijn talenten en persoonlijkheid maken vaak het verschil in contacten met bepaalde klanten, leveranciers en medewerkers, terwijl ik beter connecteer met een andere groep van betrokken partners. Die combinatie maakt de samenwerking met iedereen heel fijn.”

Toch heeft het even geduurd eer Inge zich comfortabel voelde in de rol van bedrijfsleider. “Je moet daarin groeien. Ik heb het echt moeten leren. En me daarin laten begeleiden. Het komt erop neer dat je met de juiste mindset, positief tegen de uitdagingen aankijkt. Je gaat nadenken in functie van oplossingen, van verbeteringen. Je gaat tegenslagen beschouwen als leermomenten. Je kijkt nieuwsgierig naar jezelf: hoe ga je dit nu weer fixen? En dan lukt het wel. Je merkt ook dat naarmate je ouder wordt, je veel zelfzekerder in het leven staat. Als moeder en partner moet je ook privé heel wat uitdagingen aangaan, en die tot een goed einde brengen, krikt het zelfvertrouwen op. Dat neem je dan mee naar het werk, en zo word je een betere bedrijfsleider.”

Warmte delen
Die houding straalt ook af op de medewerkers. “Wie voor Axor werkt, komt met plezier naar het bedrijf of de werf”, zegt Inge. “Onze mensen voelen de warmte en de dynamiek, en dat voedt de motivatie. Ze komen niet alleen werken voor het loon of de bedrijfswagen, maar vooral voor de verbinding die ze voelen. Wij luisteren en praten met hen, ook over privézaken. Zoals in een echte familie. En wij als bedrijfsleiders zijn blij als zij blij zijn. Met die gedachte is het makkelijk om elke dag op te staan en fluitend naar het werk te vertrekken. Het voelt niet als een opgave om de uitdagingen aan te gaan.”

Het is een filosofie die goed werkt. “Door de kracht van het team zijn we sterk kunnen groeien”, vertelt Inge. “Van 13 miljoen omzet zijn we op korte tijd gestegen naar 31 miljoen. Da’s echt zot. Het is ook een gevolg van onze visie om te kunnen delen. We groeien niet alleen organisch maar ook door overnames, waarbij we partners zoeken die bepaalde specialisaties van het bouwproces samen met ons willen aanpakken. A-Roof, A-Steel, A-Rental,… het zijn allemaal takken die we zelfstandig laten opereren, maar uiteraard ook voor de eigen Axor-projecten inschakelen.”

“Alle balletjes tegelijk hoog houden: dan moet je mentaal fris zijn”.

Toekomst lacht
Inge (40) en Jo (42) willen op de ingeslagen weg verdergaan. “De ambities zijn er in overvloed”, aldus de vrouwelijke bestuurder. “Om de groei in projecten te ondersteunen, is momenteel de bouw van ons gloednieuw hoofdkantoor volop aan de gang. Een fijne werkplek voor al onze diensten. En ook voor het pas overgenomen staalatelier A-Steel staat er volgend jaar een nieuwbouw in de steigers. Uiteraard krijgen de andere afdelingen eveneens de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Nog meer plannen? Geografisch willen we uitbreiden naar Wallonië, waar voor ons nog veel potentieel ligt.”

Of al die steile ambities een goede work-life balans toelaten? “Zeker”, zegt Inge. “Maar je moet dan echt wel de tijd nemen om thuis tot rust te komen. Dat gebeurt bij mij door voor mijn dieren te zorgen. Paarden, honden,… ja, ik ben een echte dierenvriend. Waar ik ook energie van krijg, is joggen. Per jaar kies ik twee halve marathons uit, en in aanloop daar naartoe, train ik vrij intensief. Korte runs in de week, langere in het weekend. Met een lichaam en geest in balans kan ik me thuis en op het werk focussen op de belangrijke dingen en me niet verliezen in de drukte. Want je bent tegelijk mama (van 2 kinderen), partner, zaakvoerder, zus,… Alle balletjes tegelijk hoog houden kan alleen als je mentaal fris bent. En dan kan je ‘shinen’ en positiviteit uitstralen in je omgeving. Een happy vibe: dat is de basis van alles.”

Dit artikel past in het kader van onze reeks over vrouwelijke ondernemers, die we brengen naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Heb je zelf een nominatie voor een vrouwelijke ondernemer uit Limburg die het verdient om in de bloemetjes te worden gezet? Vul dan gewoon heel kort onderstaand formulier in, en wij belonen de winnares!

Wie is dé strafste onderneemster van Limburg?