De verkoop en verhuur van magazijnen in Vlaanderen is in het eerste semester van het jaar met 15 procent gedaald. Dat blijkt uit een berekening van de Group Hugo Ceusters-SCMS. “Dat heeft onder meer te maken met het feit dat Vlaanderen de boot van de e-commerce helemaal gemist, waardoor veel logistieke ruimte is gebouwd en verhuurd net over grens met Nederland,” zegt Christophe Wuyts van Group Hugo Ceusters-SCMC. “In tegenstelling tot Nederland, trok België de afgelopen 3 jaar geen enkel groot distributiecentrum aan voor e-commerce. Zalando, BOL en andere grote jongens bedienen de Belgische markt vanuit het buitenland.”
Marcel Schouteden van InTrust in Hasselt bevestigt de luwte op de markt van logistiek vastgoed. “Het ligt compleet ‘op zijn gat’. Af en toe hoor je wel eens iets waaien over een verhuis, maar dat is dan vooral om de huurprijs naar omlaag te babbelen.” Ook Schouteden verwijst naar Nederland. “Daar wordt wel het ene na het andere project binnengehaald. Als het gaat over ligging scoort ons land altijd goed, maar uiteindelijk kiezen de bedrijven voor Tilburg, Venlo of Roermond. Kijk maar naar Action.”
Ook Johan Tackoen van industrieel vastgoedkantoor Wallter (foto onder) stelt vast dat de markt van de grote logistieke bedrijven moeilijk ligt, maar ziet toch ook een lichtpuntje. “Ons kantoor is vooral gespecialiseerd in de kleinere projecten voor kmo’s, zowel werkplaatsen als magazijnen. En daar zien we sinds kort toch een heropleving,“ besluit hij hoopvol.