Sociaal economiebedrijf In-Z (Lees als Inzet), met hoofdzetel in Stevoort, heeft zopas de kaap van de 1000 werknemers overschreden. Daarmee is de onderneming in de 15 jaar dat ze bestaat, uitgegroeid tot één van de grootste werkgevers van Limburg. “Dit jaar hebben we al 120 mensen aangeworven,” zegt directeur Nadja Vananroye. “Maar het blijft elke dag hard knokken om hen te kunnen betalen.” De werknemers zijn voornamelijk kortgeschoolden, allochtonen, ouderen en alleenstaande ouders.
De vzw In-Z werd in 1996 onder de naam Isis opgericht door een groep vrijwilligers van ACV-Limburg. “Het eerste jaar hebben we gratis gewerkt, zowel de personeelsleden als de helpsters,” zegt de directeur. “Want wij geloofden in ons project, omdat we zochten naar een krachtig antwoord op de toenemende zorgvraag en de hoge werkloosheid in Limburg. In 1996 werden we erkend als pilootproject. Vanaf toen ging het snel.”
In-Z is actief in de pure sociale economie (zoals oppas voor senioren, betaald met Vlaamse subsidies) en als dienstencheque-onderneming (poets- en andere huishoudhulp). Van de 1000 werknemers zijn er 900 actief als huishoudhulp, waarvan een kwart allochtonen en de helft ouder dan 45 jaar. “Zij presteren op jaarbasis 500.000 uren poets- en huishoudhulp, en 100.000 uren seniorenoppas,” weet Vananroye. “De maatschappij is dus gebaat met het werk van onze mensen. Ze verdienen amper meer dan het minimumloon, maar ze zijn wel aan de slag waar de noden groot zijn. En ze zijn gemotiveerd, omdat ze een vast loon met bediendencontract krijgen, jobzekerheid hebben, sociaal beschermd zijn en pensioenrechten opbouwen.”
In-Z heeft dit jaar een begroting van 21 miljoen euro. Een kwart haalt ze uit inkomsten van de gebruikers, de rest uit subsidies van verschillende overheden. “Ook in deze moeilijke tijden weiger ik mensen te ontslaan omdat er geen geld voorhanden zou zijn. Het is mijn taak daarvoor te zorgen. Dat is keihard knokken, elke dag opnieuw, maar de maatschappelijke winst maakt het dat meer dan waard,” besluit Vananroye.