Interieurbedrijf Romulus & Remus uit Bilzen heeft onlangs 15 ton hout gerecupereerd van de verwoestende kasteelbrand in Alden Biesen in 1971. Het hout met brandschade zal worden gebruikt om authentieke meubelen van te maken. “Vooral uit Nederland is er enorm veel vraag naar deze producten”, zegt medezaakvoerder Niels Fabry.
Degenen onder u met veel levenservaring, zullen het zich zeker nog herinneren: in maart 1971 brandde het waterkasteel van Alden Biesen in Rijkhoven nagenoeg volledig uit, nadat de laatste privé-eigenaar, Roelants du Vivier, er de open haarden iets te enthousiast had aangestoken. Heel wat meubilair en kostbare kunst gingen daarbij verloren. Een deel van het houtwerk dat brandschade had opgelopen, werd tientallen jaren bewaard. Het is die partij, goed voor 15 ton, die schrijnwerkerij Romulus & Remus nu heeft teruggevonden en aangekocht.
“Het is hout dat omwille van de stabiliteit in 1971 moest verwijderd worden”, zegt Niels Fabry. “De eiken balken zijn honderden jaren oud en hebben beperkte brandschade. Dat verhindert ons echter niet om de hele partij te gebruiken voor de fabricage van nieuwe meubelobjecten.”
Het is een trend dat exclusief hout ‘met een hoek af’ een nieuw leven krijgt. “De vraag is enorm omwille van het duurzame en authentieke karakter. Zo hebben we onlangs een aantal omgehakte platanen verwerkt tot tafelbladen en een groot aantal paloxen (fruitkisten) herbruikt tot parket, inclusief de stempels van de fruitveilingen.”