De kanshebbers op de award worden geselecteerd op basis van een aantal specifieke criteria. Zo moeten er minstens twee generatiewissels hebben plaatsgevonden. Daarbij is het van belang dat de familie een actieve rol speelt in het bedrijf en het de meerderheid van de aandelen in handen heeft. Samen met voorzitter Bart Balis (Brouwland) bestaat de jury uit Pieter Vandekerkhof (Universiteit Hasselt), Jan Maurissen (Van Havermaet), Liesbeth Vandenrijt (Motmans & Partners), Thomas Vandersmissen (KPMG Law) en Ellen Olislagers (Voka Limburg).
“In onze familiebedrijven lijkt het ondernemersvuur niet te doven, en maar goed ook”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Ongeveer 80% van de ondernemingen in Limburg zijn familiebedrijven. Zij vormen de spil van het bedrijfsleven en zijn een belangrijke motor voor onze economie. Ze zijn veerkrachtig, betrokken en laten zich graag omringen door een sterk netwerk.”
Wie maakt kans?
Het Truiense Impermo mag zich de eerste genomineerde voor de Fakkel 2022 noemen. Het familiebedrijf bestaat 104 jaar en is de grootste speler in de Benelux op het gebied van de aan-en verkoop van tegels, natuursteen en parket. Met Luk Stultjens staat er vandaag de vierde generatie aan het hoofd. Het bedrijf telt 160 medewerkers met 13 toonzalen in België én Nederland. Vorig jaar opende Impermo een nieuwe toonzaal in Eindhoven. 65 jaar lang had het ook de productie van tegels in eigen handen. De huidige samenwerking met verschillende partnerfabrikanten resulteerde in de creatie van eigen huismerken. Deze merken zijn goed voor zo’n 70 procent van de omzet. Impermo staat voor toegankelijkheid en richt zich op een brede markt. De focus ligt op een open bedrijfscultuur. Impermo probeert die openheid en betrokkenheid via een extern management onder leiding van CEO Ann Gijsens ook uit te stralen naar de medewerkers toe.
Hoe je al 90 jaar lang aan de top van de bouwsector kan staan? Door jong van geest te blijven. Bouwbedrijf Houben uit Hasselt heeft meer dan zijn plaats onder de genomineerden van de Fakkel. Met Veronique en Ignace Houben staan vandaag de derde generatie aan het roer van de familiale onderneming uit onze Limburgse hoofdplaats. Samen met een team van 200 medewerkers staat Houben garant voor de oplevering van hoogwaardige bouwprojecten voor de publieke en private sector. Thor Central (Genk), T2-campus (Genk), C-Mine (Genk), kunstencentrum Z33 (Hasselt), cultuurcentrum De Muze (Heusden-Zolder),… De lijst van projecten liegt er niet om. Door betrokkenheid te vragen van en te geven aan de medewerkers plaatst het bouwbedrijf zijn familiale waarden centraal. Met de jonge adviesraad van medewerkers onder de 30 jaar en de denktank rond innovatie houdt het ook een scherpe blik richting de toekomst. Volgens Houben kan je enkel zo grote stappen vooruit zetten.
In 1893 richtte Andries Hegge een smederij op in het centrum van Hamont-Achel. Hij was actief als de typische dorpssmid. Het “beslaan” van paarden en produceren en repareren van landbouwwerktuigen vormden zijn hoofdactiviteiten. 128 jaar later is het familiebedrijf Hegge al toe aan de vierde generatie. Marc en Luc Hegge mennen een team van 170 medewerkers die met hart en ziel bezig zijn met metaalverwerking in de brede zin van het woord. Van ramen, deuren en gevelwanden tot de productie van aluminium spatschermen voor vrachtwagens. In dat laatste segment is het familiebedrijf uit Hamont Europees marktleider. Met klanten in Nederland, Duitsland, Brazilië, Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk kijkt Hegge ook over de provinciegrenzen heen. Maar de roots in het noorden van Limburg worden niet verloochend. Op de werkvloer predikt het management een collegiale en vriendschappelijke sfeer met de focus op een open communicatie. Voor Hegge is het al de tweede keer dat het genomineerd is voor de Fakkel van Voka – KvK Limburg.
De laureaat van de Fakkel 2022 wordt bekendgemaakt op 18 mei tijdens de Family Business Happening. Dat de beste moge winnen!